Sunday, January 31, 2016

Resipi : Sambal Kacang Kuda

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 7:39:00 PM
Reactions: 
1 kata-kata hebat !
Assalamualaikum..

Hari ni kita share Resipi Sambal Kacang Kuda.. Mudah mudahan bermanfaat kepada semua..





بسم الله الرحمن الرحيم

Resipi Sambal Kacang Kuda




1. Kacang Kuda yang sudah direbus empuk ( dalam lingkungan 500 gram )
2. 3 ulas bawang merah
3. 3 ulas bawang putih
4. 1 tangkai cili padi * tambahan untuk yang suka pedas
5. 1 1/2 sudu cili boh/cili kering yang sudah di kisar
6. 3 tangkai daun kari
7. 2 sudu air asam jawa
8. Gula dan garam secukupnya


Cara Menumis :


1. Tumbuk atau kisarkan bawang merah berserta bawang putih.. Lebih sedap kalau ditumbuk.. * kalau nak lebih pedas, cili padi boleh ditumbuk dengan bawang
2. Panaskan minyak
3. Tumis bawang tadi sehingga naik bau
4. Masukkan daun kari, tumis sehingga bawang kekuningan..
5. Masukkan cili boh dan goreng sehingga naik minyak
6. Masukkan air asam jawa, sedikit gula dan garam * boleh tambah perasa tambahan, ikut selera masing masing..
7. Tumis sehingga semua sebati dan pekat, jangan cair ye.. nanti takut jadi berkuah bila masukkan kacang
8. Bila dah cukup gula dan garam, boleh masukkan kacang kuda yang dah direbus tadi..
9. Gaulkan hingga semuanya sebati, tutup api dan siap !


Sedap bila makan sambil tengok tv atau sembang sambang.. sesuai juga buat bekal untuk yang nak travel .. so bila driver mengantuk, bagi je la makan kacang kuda kita ye dak ? kan ke jimat duit :D































 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea