Thursday, August 28, 2014

Resipi Chocolate Moist Cake Senang dan Sedap

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:22:00 AM
Reactions: 
7 kata-kata hebat !





A.w.b.t

Ehem.. Tadi petang buat Chocolate Moist Cake with Cream Cheese Filling. Bukan makan pun sebenarnya, tapi seronok nak buat, seronok tengok orang, seronok tengok orang puas makan.

Alhamdulillah, resipi ni dah lama guna. Lagi lagi dekat ganache tu.. umphh.. berkilat, pekat and yummy !

Ayuh mulakan !



Bahan A :


1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula 
1/2 cawan susu pekat

Bahan B :


1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh asen vanilla
3 biji telur

Cara-cara memasak :


1. Masak kesemua Bahan A sehingga sebati ( tak nak berketul ). Sejukkan
2. Pukul telur sehingga kembang ( kelihatan buih-buih putih)
3. Masukkan Bahan A yang telah dimasak.
4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama bikarbonat
5. Kukus selama 1 jam 10 minit. Pastikan air didih tu dah mendidih panas kukus.

*pastikan loyang ditutup dengan aliminium foil/plastik/kain supaya wap air tak masuk.
*jangan buka penutup pengukus semasa memasak.

Susu cair boleh digantikan dengan susu tepung tapi bukan Anlene ye.
Gunakan 3 scoop untuk bancuhan susu tepung.

Sukatan gula dan susu boleh diubah suai mengikut selera masing-masing.


Chocolate Ganache :


1. 300gm coklat
2. 1 sudu besar susu pekat
3. 1/2 cawan susu cair
4. 2 sudu butter
5. 1//4 cawan air panas

Cara memasak :


Kaedah double boiler.


1. Masukkan susu cair dengan susu pekat. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan coklat yang dipotong dadu sedikit demi sedikit.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Matikan api, masukkan butter.

adunan ganache yang pertama tu boleh la tuang sedikit demi sedikit ke atas kek supaya ganache boleh menyerap masuk ke dalam kek.

Tinggalkan separuh ganache untuk topping.

1. Lebihan ganache tadi, masak kembali kaedah double boiler, masukkan air panas.
2. Kacau hingga pekat.
3. Tuang atas kek sebagai topping.

Cream cheese boleh dapatkan di kedai kek. Masukkan dalam piping bag dan hiaskan di atas kek.

Kalau tak nak cream cheese pun boleh, taburkan chocolate rise atau chocolate chip atau yang bersesuaian sebagai perhiasan kek.


hmm, tangan ambe keras, tak reti nak bagi cun cun. Lebihan ganche tu agak comot sikit. Nanti korang pepandailah adjust bagi molek molek ye.





shinning tu yang cantik. Senget benget tu abaikan lah. Nak masuk perut jugak kan ? Iye dok ?


Monday, August 11, 2014

Seloka Pak Belalang | Precious, Now and Forever

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:22:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
A.w.b.t


Saat entry ini dikarang, perasaannya sama seperti 5 tahun dulu. 

dan 

lagu aku kira,

yang menjadi peneman aku supaya - tidak terlalu mengharap - dan - bersedih - dan - belajar untuk menerima apa yang bakal terjadi.

ialah

Seloka Pak Belalang - Bintang Batu.

Lirik yang buat aku rasa chill dan lek ah.

apa orang kata

wat lek wat pis ?

gittu.

Lirik : Seloka Pak Belalang | Bintang Batu


Bila hati terasa sunyi
Berdendanglah hiburkan hati
Usah dikenangkan yang terjadi
Jika dikenang buat sakit hati

Mungkin masa ubat segala
Kepedihan luka sengsara
Berdendanglah dengan lagu ini
Biar semua suka hati

Dan bila kita lalui 
Saat-saat begini
Tabahkan hati
Bukan senang nak senang 
Kata orang-orang tua, nak susah senang.

Tiada guna memendam rasa
Kelak nanti pasti binasa
Tanyalah pada diri sendiri
Hey! Budak bertuah apa nak jadi !


Apa pun masih belum terlambat untuk terus berdoa kan ?





Saturday, August 09, 2014

Perubahan Zaman | Merindui, Dirindui

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:15:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !



A.w.b.t

Perubahan zaman, zaman modenisasi. Terlalu moden hingga menyusahkan.

Sungguh, bila berjumpa masing-masing sibuk dengan gadjet.

Tapi bila tak berjumpa, sibuk untuk arrange 'lepak'

Lepak kejadah ?

Sungguh, aku rindu zaman aku buta IT.

Aku buta apa itu FB,

Aku buta apa itu YouTube.

yang dulu pada aku, internet adalah antara bahan terpantas dalam mencari sumber.

Zaman Yahoo jadi kegilaan, bukan Google.

Sungguh, aku rindu zaman berkomunikasi gaya sistem pesanan ringkas.

Tiada voice note, tiada whatsapp.

Tiada last seen ! Haha.

Zaman yang aku rindu, zaman itu.

Zaman aku yang buta dengan kelalaian dunia.

Sungguh, jauh dihati - aku pingin kembali guna telefon bimbit tanpa warna.

Apa orang kata ?

Telefon campak anjing ? 

Hah, yang itu.

Yang tiada sebarang aplikasi sosial yang melalaikan.

Sungguh aku rimas, 

Kerna aku bukan jenis bercinta dengan telefon.

Paling aku rimas, bebal - bila aku pegang telefon - notifikasi whatsapp yang bukan sikit bilangannya - 3 yang mininum dan maksimum 9.

Allahu !

Belum lagi panggilan tak terjawab, notifikasi email, SMS.

Haih.


 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea