Friday, November 26, 2010

Percintaan Pertama

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:39:00 PM
Reactions: 
9 kata-kata hebat !

Aku kenal Jiman(bukan nama sebenar) sejak zaman persekolahan lagi.Mak aku dengan mak dia memang kamceng gila.Ayah aku pun macam tu jugak..Dulu masa aku di tingkatan 3,ramai kawan-kawan aku cakap yang aku nieyh boleh dikatogerikan sebagai ‘calon menantu’ Cg Kasmah(bukan nama sebenar).Aku selalu jugak tumpang Cg Kasmah balik atau pergi sekolah.Bagi aku itu perkara biasa walaupun kawan aku cukup sakan menyakat itu ini tentang aku dengan Jiman.

Jiman pon macam tu jugak.Slumber badak je..tak penah pun nak care sal gossip-gosip tu semua..bagi dia..tu semua karut..Tapi sekarang dah hamper dua tahun kami tak jumpa..Family Jiman pindah ke selatan Malaysia.Tak sangka,hari ini aku jumpa Jiman.

Ya!aku jumpa Jiman.Jumpa di sebuah shoping kompleks.Wahh!JIman dah hensem.Jejaka melaya gitu.Terpesona aku.Lepas dari pertemuan tu..kami terus rapat..sampai hari ni..kami teman tapi mesra.Sehinggalah saat..

(hari ape ntah)11112010

Jiman buat ayat drama bunga-bunga cinta kat aku..Sinetron Cinta Kirana jugak terselit..Ohh tak lupa,dia turut nyanyi lagu Misha Omar,Jawapanmu.

Bingung aku.Buang tebiat kah??atau nak melamar aku??

OHH..aku jadi buah hati dia??betul ke??berat nak kasi jawapan sebab…

Hanis..Jiman nak..

Nak ape?

Kita dah lama kenal,hati budi pun dah paham sangat..

So??

Err..Jiman nak jadikan Hanis sebagai kekasih..cukup setahun kita tunang..then seterusnya..

Jiman..sebenarnya Hanis…(tunduk membisu,air mata mula menitis kerna….AKU GEMBIRA TAHAP GABAN!!MEH AKU NAK KATA SETUJU!!)

Jiman..Hanis setu…..

BUKK!!adoih!!baru nak bagi jawapan dah rasa macam ade bnda hentam kat buntuk..apekahh??

HOii..bangunn..dah petang..tido je…!!

Alamak mimpi ke??JIman..hanis setuju!!(nak jawab jugak)

jangan mara2 naa..mimpi jee..huuu..

Wednesday, November 24, 2010

aku yang hina bagi mereka

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 4:25:00 PM
Reactions: 
16 kata-kata hebat !
aku tak tau kenapa aku secara tiva-tiva terpanggil nak buat post ny..mungkin kat sni je tempat aku luahkan semuanya..

aku tulis dengan seikhlas hati..dalam post ni semua benda aku tak tipu..

semalam aku tak tidur..semalaman aku pikir tentang kawan2 aku..aku rasa serba salah sebab aku buat keputasan untuk ke institusi tu tanpa pandangan diorang.Rasa serba salah sebab secara tiba-tiba aku terus buat keputusan macam tu..aku ingat nak jumpa diorang buat kali terakhir...puas aku fikir macam mana.tapi masih jugak buntu..aku dah hasilkan video untuk diorang,tanda persahabatan.. sampai kena marah la sebab aku terlalu pokus nak buat video tu sedangkan ahad ni dah kena lapor diri,dan persediaan semua tak siap lagi..

tapi aku rasa puas bila aku buat video tu..walaupon agak ntah pape je hasilnya..at least benda tu boleh buat kawan2 aku happy..tapi tu bagi aku je la..

memang terasa bila aku online tadi..tengok gambar2 kawan aku yang aku sayang hormat tu keluar tak ajak aku pun..sorang pun tak ajak..seolah2 nak rahsiakan dari aku..aku ada buat salah dengan korang ke weyh?sampai korang buat macam tu..oke..aku taw aku memang tak boleh keluar..tapi apa salahnya kalau korang ajak???ne tahu kot2 ayah aku kasi..or memang korang tak nak ajak aku??

nape?selama ni korang hipokrit ke kawan dengan aku?dulu aku selalu makan hati..sebab ape je korang buat tempias dia mesti kena kat aku..tapi aku sabarkan jugak sebab aku monitor..and aku sabar kan jugak sebab korang kawan aku..bukan nak ungkit..cuma aku nak korang faham perasaan aku..

sampai tahap ni..aku rasa semua benda yang aku buat sia-sia..terima kasih sebab buat aku faham erti sebenar persahabatan..tak pe..korang jangan risau..lepas ni tak de dah berita dari aku..bukan niat lupa kawan..tapi aku dah taknak jadi perigi cari timba..terima kasih eh korang!aku hargai semuanya..terima kasih jugak sebab buat aku menangis kesedihan bila ingatkan korang..!aku ingat sampai mati!


kesal,
hanisnabilah

Tuesday, November 23, 2010

Buatmu Sahabat!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 5:15:00 PM
Reactions: 
6 kata-kata hebat !
khas buat kawan 6R3..Stop kan dulu music kat sebelah ni..:)bru feel..:P
Sory eh..bodo2 je..tp ikhlas!

Tok Tokwan : Maafkan kami

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:02:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Salam sejahtera buat semua..setelah puas beraya dan berjalan sana sini.Barulah datang mood nak cuci segala sawang dekat blog.Sory sebab lama suda blog terabai.Maaf sekali lagi.Entry kali ini lebih berkisar tentang pengalaman di Pahang-Temerloh.Dah dekat 2 tahun tak ke sana.Bila pergi.Wahh!bayak sungguh perubahan.Tidak lagi seperti dahulu.

Travel bersama keluarga memang best.Tok tokwan turut serta.Gamat jadinya.Lagi lawak bila dengar tok tokwan bersembang.Tokwan sudah hilang deria pendengaran sejak umor menjangkau 50-an(sekarang 84).Tok pulak deria pendengaran masih sayup-sayup diguna pakai(sekarang 82)

Tok memang slumber orangnya.Tokwan dah memang power bahasa isyarat mulut.No compromise nak kutok2 oke walopon dia tak dengar.

Aku tak kisah bila orang pandang aku dengan wajah pelik bila aku berkomunikasi dengan tokwan.Agak rumit bila mood dia kurang baik.Biasa la orang tua kan.Tapi aku jadi pelik bila sesetengah peniaga(di RnR) perli tokwan bila nak beli makanan,even buah.Asal?korang ingat dia tak reti baca?tak kenal duit?sory oke!tokwan saya masih superb dalam hal itu.Cekap dalam perbelanjaan.Memang terasa bila one of the boys tu cakap "payah kot cakap dengan orang pekak.Silap2 kena marah..Buat tak tau la..Kedai sebelah masih ada"..Oh indah sungguh bahasa.Mungkin diorang tak perasan yang aku dengar dengan clear butir bicara diorang.Salahkah kalau tokwan nak beli.Dia memang tak kan tanya harga,sebab dia tahu baca harga dekat tag tu.Jadi apa yang korang tak suka sangat berkominukasi dengan mereka?ermm..persoalan disitu..

Dan aku jadi hairan jugak bila aku terdengar makcik baju merah(di RnR) tu berbisik dekat anak dia, masa kitorang nak gi toilet.Masa tu aku bawak tok gi toilet.Orang tua,mau fahan sendiri la.Jalan bertongkat dan tak boleh jalan terlalu cepat.Time aku tengah concentrate pegang tok yang tengah jalan(sebab time tu hujan lebat-lantai licin)ade makcik baju merah tu cakap macam ni."dah tua-tua pun nak jalan lagi..kite dah lambat lagi lambat..dah tahu tuanya,duk rumah ajela"lebih kurang macam tu lah bunyinya.Aku terus stop.Then bagi jalan dekat makcik tu sambil senyum.Ya!senyum tanda aku dengar butir bicara dia.Senyum tanda maaf sebab buat dia lambat.Dengan muka gahnya.makcik tu jeling aku dan terus blah.

Bila aku pikirkan balik.Tumpah simpati dekat tok tokwan.Diorang tak de niat pun nak susahkan sesiapa.Tapi dah takdir Tuhan.Itu nasib mereka.nasib kita?belum tentu lagi.jangan lah berlagak sangat.


picisan : jangan terlalu bongkak.nanti merana diri

hairan,
kyraismera




Tuesday, November 16, 2010

Dialog YAM dan LEM petang raya

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:57:00 PM
Reactions: 
4 kata-kata hebat !
"hoyeah..padan muka kau lem..esok kena sembelih!!"
"eleyh..aku tau kau jeles yam..kau mana ada masuk tv..kau tengok aku..saat akhir pun aku masuk tv..siap laung takbir lagi..kau?''
"haha..aku kisah pe lem?kau makan je la rumput puas-puas..esok kau masuk kawah..tu..nampak tak kawah tu.."
"yeke masuk kawah..tak silap aku..masuk plastik merah je..pastu masuk syurga permulaan"
"ha?syurga permulaan??"
"atok aku cakap syurga permulaan tu sejuk giler..tahap beku.."
"yaa?..bukan peti ais ke tu?hah..nasib kau la lem..aku selamat lagi.."
"kau tu jap gi kena sembelih dah..buat rendang cicah ketupat..tak sedar diri betul.."
"cis..tak de maknanya..aku masih selamat la lem..kau mati dulu.."
"kau mati dulu..aku esok.."

Mak!!tengok ayam tu..gemokss..buat rendang best mak!!adik tangkap ya!

"masin mulut kau lem!!aku tak sedia lagi nak mati.."
"haha..lantak kau laa....bye sahabat sedengki ku yam!"
"lem!aku nak wasiat ni..bila aku mati..kau tolong la agihkan anak-anak aku dekat kak yam hujung tu..telur yang belum menetas..kau suruh pak yam jiran sebelah aku jagakan..tolong la yam!!" sambil lari-lari sebab kena kejar..
"aku pun nak mati esok..mana sempatnya nak wasiat semua tu.."
"lem!!pesan dekat laki aku..cakap aku sayang diaaaaa.."

Mak!!adik dah dapat tangkap!!adik nak atok sembelih kan.

"yam!aku mintak maaf doa dosa aku..jumpa di kawah yaa!!"
"lem..aku pun sama..jumpa dekat syurga permulaan.."

Besaunya ayam ni..pandai cucu atok tangkap..mai kita sembelihhhhh...

maka tamatlah riwayat ayam..esoknya pulak riwayat cik lembu pulak..Salam Aidiladha!!

semangatberaya,
kyra ismera

Monday, November 15, 2010

1000 burung kertas buat Raja Sehari

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:22:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !

Karya untuk Raja Sehari
Boy n Girl sedang bercinta.Boy lipat 1000 burung kertas untuk Girl supaya Girl buleyh gantung dekat bilik Girl.Boy cakap.1000 burung kertas tu tanda 1000 ketulusan hati Boy.Waktu tu.Girl seronok sangat.Terasa betapa indahnya cinta mereka berdua.

tapi.sampai satu ketika.Girl mula menjauhi Boy.=(.Tetibe je Girl buat keputusan untuk kawin dan akan menetap di Paris bersama suaminya.Girl cakap Boy miskin.Girl takut.nanti kalau Girl kawen Dengan Boy.Hidup mereka susah.

Boy sedih sangat.lepas pada tu.Boy Tekad yang suatu hari nanti Boy mesti berjaya.mulai hari tu.Boy kerja keras.Boy jual surat khabar,berniaga kecil-kecilan n amik upah sana-sini.Semua tu Boy buat dengan sangat baik dan tekun.

Lepas beberapa tahun.Boy akhirnya berjaya.Boy punya syarikat sendiri.punya bisnes sendiri.walaupun Boy dah kaya.Hati Boy masih lagi ingat dekat Girl.Boy tak boleh lupa insan yang pernah bertakhta dan menjadi chenta hatinya suatu ketika dahulu.

Pada suatu hari,hujan renyai-renyai.Waktu tu.boy ada dalam kereta BMWnya.dari situ.Boy nampak dua 0rang tua sedang berjalan terbongkok-bongkok.Boy kenal sangat orang tua tu.Tu orang tua Girl.walaupun orang tua tu menggunakan payung.tapi badan diorang still basah sebab kena tempias hujan.Boy rasa pelik sangat sebab Girl kawen dengan orang kaya.Mustahil ibu bapanya tidak terbela dan dibiarkan macam tu.So Boy pun ikut la orang tua tu dari jauh.

Hati Gundah

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 12:07:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Ya Allah..perasaan apa ni?asyik gementar je..kenapa??duduk tak kena..diri tak kena..serba serbi tak kena..sepatutnya result dah keluar..tapi bila check..tak boleh pulak..

Ya Allah Kau permudahkanla segalanya..Aku mohon Ya Allah..Aku tahu aku lemah..Kau kuatkan lah semangat ku..Kau tabahkan hati ku..Kau pasrahkan aku untuk terima segalanya dengan berlapang dada..

Ya Allah..terima kasih kerna Kau kurnia kan sahabat yang sentiasa memahami,keluarga yang sentiasa berada di sisi dan Kau limpahkan kesabaran Mu kepada ku..

Sungguh aku takut untuk menghadapi hari esok.Semoga aku kuat untuk meredah segalanya.Aminn..

tafakur,
kyraismera

Tuesday, November 09, 2010

D.I.A.M !!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 7:49:00 PM
Reactions: 
3 kata-kata hebat !
"Eh..hanis..asal kau?dok sorang2 dalam bilik..diam je.."
"ntah..pening ah..kepala neyh asyik sakit je..asal ha?"
"kau tu..banyak sangat fikir..cuba kau cool down dulu.."
"aku tengah cool down la ni hanis!!ya..hoi hanis!ni hanis tengah cool down la"

"kak!napa?''
kenapa??
"hah?awat?''
"muka asyik berkerut ja..pikiaq pa?sembang dengan sapa?"
ohh..siapa ha?
"xdak pa..monolog..mungkin"

ehh..kenapa kita perlu cakap sorang2 sedangkan ramai lagi orang disekeliling kita?
"hah!aku kan kau!mana boleh berpisah"
"ohh yeka?so kena cakap dengan kau?"
ntah.tiada jawapan.

"heh hanis!asal kau fobia sangat?''
"fobia?ahh kau diam!aku dah cuba untuk lupa semua tu..jangan ungkit!"
"bukan aku nak ungkit..tapi.."
"heh!sudah!sudah!jangan buat aku gila!!"
ohh ya..kenapa perlu ingat segala benda yang menyakitkan?cukuplah hanya aku saja tau siksanya 'fobia' itu.Tak usah dikenang.Tidak seindah mana,tidak segah mana!hanya perit!

"hurm..maaf..saya masih lagi saya..ruang yang satu tu masih lagi tak wujud"
"wey hanis!!sudahlah!!jangan paranoid!"
"tak!tak!aku..bukan paranoid..!''
"kau tu aku!aku taw!"
paranoid??kenapa mesti??tapi...arghhh!!

diam!
kyraismera


Sunday, November 07, 2010

86,400 Detik TIDAK Mencukupi

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:36:00 AM
Reactions: 
3 kata-kata hebat !
masa semakin suntuk,

hari semakin mendatang,

tapi..

mata pena itu masih lagi kaku..

kertas putih itu masih lagi mengekalkan kesuciannya..

otak??arghh..sudah tidak mampu mencerna apa-apa lagi..

buntu dan semakin buntu..

penyelesaian??

86,400 detik tidak cukup buat sehari..

bolehkah detiknya ditambah??

hanya demi mata pena dan kertas kosong itu..



buntu,
kyraismera

Saturday, November 06, 2010

What IF?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:17:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !


If I was there,I hope you will be there too.

If I was Wanda in Fairy Odd Parents,

I hope you gonna be Cosmo with the cool green hair.

(always ♥ ♥ )

If I was Spongebob Squarepants,

I wish you will be Patrick.

(be my side)

So many IF,

What If?

Life must go on ;

Whether its horrible,extreme or happy

Don't wait the rain when its DROUGHT

Useless and meaningless


lost,
kyraismera

Thursday, November 04, 2010

Rindu Kamoo Kexen !!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:06:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !

Salam Tengahari..senyum-senyum,sengih-sengih dan ceria-ceria selalu!
ermm..rindunya Kyra dekat kexen yang sorang nieyh.Kami memang rapat.Rapat gile.Kyra pulak memang jenis melayan kerenah kexen-kexen Kyra.Untung dan syukur sebab Kyra rapat dengan semua kexen Kyra.Kyra ada 32 kexen.hah!banyak tak..kalau raya,macam kenduri kat rumah tok tu..

Antara ramai-ramai Kyra rapat dengan Tqa.Dia tersangatlah comel,sporting dan sewel juga..hehe..betul laa..tak tipu..kami memang ngam..kalau nak travel jauh..kami mesti pergi sekali..kalau bercerita..aduh..tak cukup 24jam..tu belum mengumpat mengata..hehe..opss!

nak tengok gambar Tqa?jap nak upload..sebenarnya kami ada bnyak persamaan sebab tu la kami rapat..pastu sma2 gila bergambar..photogedik la lebih kurang..:P



sayangkamoo,
kyraismera

Resipi Butter Cup Cakes

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:50:00 AM
Reactions: 
4 kata-kata hebat !
Hari ni kita kongsi resipi Butter Cup Cakes ye..

Bahan-bahan ;


❤ 500g butter
❤ 8 biji telur saiz biasa
❤ 360g gula 
❤ 410g tepung gandum
❤ 1 sudu teh serbuk penaik
❤ 1 sudu teh asen vanilla

Cara penyediaan :


Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik
❤ Masukkan butter & gula ke dalam tepung
❤ Adunkan sehingga sebati antara gula, tepung dan butter
❤ Masukkan telur, adunkan
❤ Masukkan asen vanilla
❤ Tuangkan ke dalam bekas cup cakes yg anda mahu
❤ Bakar dengan suhu 150c selama 30-40 minit.


Wednesday, November 03, 2010

Teka Teki : type of burger

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 3:50:00 PM
Reactions: 
8 kata-kata hebat !
gambar tipu-tipu..:P

Kembali dengan mood baru..mood ceria..sudah!tak nak dah sedih-sedih.Cheer ok..Ok smile!

*sudah senyum :)

Ehh cepatnya senyum..kenapa?sebab teka-teki ni..cuba jawab..:)terer tak korang..:)

  1. antara banyak2 beger..beger ape tak de roti?
  2. beger apa ada masa raya?
  3. beger apa yang paling sedap?
haa....jawab!!cepat..!! :)(:

Follower Bertuah Giveaway

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:57:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Kalau kita berusaha,Kita akan berjaya..Kalau kita cuba masuk contest,InsyaAllah kita boleh menang..hehe..ehh yeke??boleh menang ke?cuba la dulu kan..:)

Most thanks to Qalam for the tag and to the 'pemberi hadiah' mrs aina..:)
Ekceli ni first time nak cuba masuk contest..hopefully ada tuah..:)pantun untuk owner contest...hehe

Follower bertuah dapat hadiah,
Senyum memanjang bodek Cik Nadirah,
Awak comel awaklah yang bertuah,
Kyra menanti Manalah hadiah??

Minat pooh,minat kuning,
My Soul,My Life,My Journey nama diberi,
Jangan ngorat!!Dia dah berlaki :),
Terima kasih sebab buat contest ny!
hehe..

*agak hegeh*:D

Cara-caranya :
1) wt post bertajuk 'follower bertuah giveaway'
siap mem!!ade pantun lagik..:P

2) letak banner kt atas dan link ke entry ini
okeh..beres~!!klik!klik!

3) letak gk kt sidebar cam aku buat tu..
nampak tak..tu haa..tomel-tomel tuhh..:)

4) tag 3 rakan
Ni mangsanya~!!

5) tinggalkan komen di entri ini (link)
:) just to inform her to those who interesting to join :)

Monday, November 01, 2010

ABANG,berjuanglah!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:32:00 AM
Reactions: 
7 kata-kata hebat !
Tatkala hati ini sedang bergembira,ada insan yang sedang berduka.Insan yang sedang menangis meratap segala kejadian.Insan yang sedang bertarung untuk hidup lebih lama.

Sedangkan aku di sini leka bersama sahabat yang lain tanpa mengetahui betapa deritanya sahabat ku di sana.Sahabat yang sedang berdoa agar adiknya kembali pulih,sedar dari koma,dan berharap agar adiknya mampu memanggilnya ''kakak'' kembali.Tatkala ini,tubuh itu berteleku di pintu rumah.Menanti khabar adiknya yang satu itu.Menanti panggilan telefon yang membawa khabar ''kakak,abang dah sedar''.Dan menanti segala harapan.

Buat sahabat ku Nabilah Jamaludin,sabarlah..insyaallah..ABANG akan kembali pulih,kembali tersenyum seperti sedia kala.Teruskan berdoa wahai sahabat.Kami sentiasa berada bersama.Sedia meminjamkan bahu untuk anda.

Kepada ABANG,teruslah berjuang.Ahli keluarga mu tak henti-henti berdoa agar kamu kembali sihat seperti sedia kala.Kuatkan semangatmu!!

Sincerely,
kyraismera
 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea