Saturday, May 25, 2013

Disleksia

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:29:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !


DEFINISI

Perkataan “disleksia” (dyslexia) adalah hasil gabungan dua perkataan Greek iaitu “Dys” yang bermaksud kesukaran dan “Lexis” bermaksud perkataan atau dengan kata lain, kesukaran menggunakan perkataan. Istilah ‘buta huruf’ juga digunakan untuk kategori ini. Seorang Profesor Berlin pada tahun 1887, merangkap seorang pakar perubatan dan ‘ophalomotologist’ telah memperkenalkan perkataan ‘Disleksia’ (Hammond dan Hugges, 1996:3)“Disleksia ialah satu ‘Disorder’ dalam kanak-kanak yang telah menerima Pendidikan Biasa, tidak memperolehi kemahiran bahasa, bacaan, menulis dan ejaan yang setaraf intelek” (World 
Federation Of Neurology, 1968) Selain itu terdapat juga beberapa perkataan lain yang berkaitan dengan Disleksia, diantaranya ialah:-

· Dyscalculia (Diskalkulia) iaitu seorang disleksia yang bermasalah dalam pengiraan ataupun 
matematik
· Dysgraphia (Disgrafia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam bahasa
· Dyspraxia (Dispraksia) iaitu seorang disleksis yang bermasalah dalam ko-ordinasi moto-mata-tangan 

APA ITU DISLEKSIA?

Disleksia adalah satu masalah pembelajaran iaitu kesukaran mengenal huruf, membaca, menulis, mendengar dan bercakap disebalik pengajaran yang cukup dan peluang budaya yang sempurna. Sebenarnya masalah ini bukanlah satu penyakit dan ia tidak memerlukan ubat untuk mengubatinya.Sebaliknya dengan program pendidikan yang sesuai masalah ini dapat dikurangkan.

Disleksia juga bukan disebabkan kecerdasan yang lemah tetapi seseorang disleksia tidak berupaya mengecam sesuatu dalam keadaan terbalik. Ternyata sekali disleksia menghuraikan sesuatu kelainan dalam otak, selalunya ia adalah pemberian Tuhan yang terus berkembang dalam diri seseorang dengan cara yang berlainan. 

JENIS JENIS DISLEKSIA

Disleksia boleh dikategorikan kepada tiga bahagian iaitu : 

· Disleksia visual (penglihatan)

Kesukaran utama yang dihadapi ialah untuk mengingat dan mengenal abjad serta konfugirasi perkataan. Simbol-simbol perkataan yang dicetak juga sukar untuk diterjemahkan. Kemungkinan untuk melihat abjad-abjad tertentu atau sebahagian perkataan adalah secara terbalik

· Disleksia auditori (pendengaran)

Kesukaran untuk mengingat bunyi abjad, menganalisis bunyi mengikut suku kata perkataan dan menyusun atau menggabungkan suku kata bagi menyembunyikan perkataan. Bunyi percakapan yang dituturkan secara halus juga tidak dapat dibezakan. Masalah untuk membezakan bunyi vokal 
dengan konsonan juga dihadapi oleh disleksia auditori 

· Disleksia visual-auditori

Kesukaran mambaca yang amat teruk dan ini disebabkan oleh kelemahan untuk memproses tulisan secara visual dan audio.
.
PUNCA-PUNCA DISLEKSIA

Mengikut Mercer, 1997; Hammond dan Hughes, 1996 dan Spaafford dan Grosser,1996, antara punca-punca disleksia ialah; 

· Keturunan atau genetic

Kebanyakan kes, terdapat beberapa ahli keluarga yang mengalami masalah-masalah yang sama. Kemungkinan punca ini boleh diwarisi yang membezakan adalah darjah keterukannya. Terdapat kajian yang dijalankan telah membuktikan disleksia disebabkan oleh kromosom 15, 1 dan 16 yang 
boleh diperturunkan secara turun-temurun 

· Biologi

Sejarah kanak-kanak disleksia biasanya adalah semasa dilahirkan tidak cukup bulan, kekurangan oksigen semasa dilahirkan atau kelahiran yang amat sukar. Faktor-faktor ini menjadi punca kelambatan atau ketidaksempurnaan perkembangan. Sebahagian daripada kerosakan otak yang 
menyebabkan kanak-kanak ini mengalami masalah belajar dan kerosakan ini minimum 

· Kematangan 

Terdapat kanak-kanak yang lambat perkembangannya pada bahagian tertentu dalam sistem saraf. 
Pada kebiasannya kanak-kanak lelaki lambat matang daripada kanak-kanak perempuan. Kelewatan kematangan pada kanak-kanak merupakan salah satu kemungkinan punca disleksia

CIRI-CIRI DISLEKSIA

· Kanak-kanak pra-sekolah :

- Kemahiran bertutur yang lambat dan sukar memahami arahan
- Suka mengganti perkataan dan hiperaktif
- Kemahiran motor kasar dan motor halus yang lemah
- Seringkali terlupa nama benda-benda atau pelajaran yang dipelajari
- Tidak merangkak semasa bayi- Suka mendengar bacaan tetapi tidak berminat membaca sendiri
- Sifat ingin tahu tinggi, berminat terhadap perkara baru dan suka bertanya banyak soalan

· Kanak-kanak Sekolah Rendah (6 – 9 tahun):

-Kemahiran membaca, menulis dan mengeja yang lemah dan suka menterbalikkan perkataan, huruf dan nombor
-Menggunakan jari untuk mengira dan membaca
-Keliru dengan tangan kanan dan kiri
-Tulisan cermin atau terbalik

· Kanak-kanak Sekolah Rendah (9 - 12 tahun):

- Kesilapan membaca, mengeja dan lemah dalam kefahaman
- Mengambil masa yang panjang untuk menyiapkan latihan
- Kesukaran menyalin maklumat dipapan putih atau buku teks
- Sukar mengikuti arahan lisan yang panjang
- Kelihatan tidak terurus semasa berada di rumah atau sekolah
- Kurang keyakinan dan menghadapi masalah tekanan jiwa Sekolah Menengah :
- Kesukaran membaca dan terkeliru dengan perkataan dan ejaan yang tidak konsisten
- Kesukaran menulis karangan
- Keliru dengan nombor-nombor dan arahan oral
- Kesukaran mempelajari bahasa lain
- Lemah dalam kefahaman dan tidak mempunyai ramai kawan
- Jenis orang yang suka senyap
- Bercakap dengan nada yang kuat atau menjerit daripada konsisten
- Kurang kemahiran bersosial

MASALAH KANAK-KANAK YANG MENGHADAPI DISLEKSIA

Masalah utama yang dihadapi kanak-kanak disleksia kebanyakannya adalah dalam proses pembelajaran. 

Permasalahan ini boleh dikelaskan kepada:

· Mengeja

Kelemahan mengeja akan menyebabkan kebolehan untuk menyampaikan pengetahuan yang diperolehi adalah terhad. Untuk tempoh jangka masa yang panjang kelemahan dalam proses mengeja akan memberi kesan terhadap kelemahan membaca. Timbulnya masalah ini adalah berpunca daripada masalah-masalah awalan seperti terdapatnya kekeliruan dalam mengenal pasti 
huruf-huruf seperti:

m – w , y –g – j, u – n, m – n
c – e, p – q, h – n, b – d

Terdapat juga kekeliruan dalam membunyikan huruf seperti:

t – h, f – v

· Membaca

Kesukaran ini menghadkan kebolehan kanak-kanak untuk mendapatkan maklumat daripada rujukan-rujukan yang berkaitan. Secara langsung ianya akan membuat kanak-kanak merasa rendah diri dan tidak berkeyakinan. Mereka cenderung menterbalikkan perkataan seperti:

batu – tuba / gula – lagu

Selain itu mereka juga melakukan pembalikkan dalam ayat. Contohnya seperti berikut:
pada masa yang sama – dapa masa yang masa

Kekeliruan perkataan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris.

Contohnya seperti berikut :

Bahasa Inggeris dengan Bahasa Melayu : Jam – jem / cat – cat

· Menulis

Kanak-kanak ini juga mengalami kesukaran untuk memindahkan maklumat ke atas kertas. Mereka juga mengalami kesukaran untuk memegang pensel dan tidak dapat menulis mengikut garisan yang disediakan. Kanak-kanak ini juga cenderung menulis perkataan yang pelik-pelik .

· Bercakap dan mendengar

Terdapat juga diantara mereka yang mengalami kesukaran untuk bertutur. Mereka juga kelihatan seperti tidak mendengar atau mempedulikan. Hal ini berlaku disebabkan kelambatan dalam proses maklumat yang diperolehi. Mereka juga tidak melakukan atau menyusun sesuatu mengikut susunan.

· Nombor

Kanak-kanak ini juga menghadapi kesukaran dalam pembelajaran yang berkaitan dengan matematik mental. Terdapat kekeliruan terhadap tanda dan simbol dan suka menterbalikkan nombor yang sama. Contohnya seperti berikut :

3 – 5 – 8 / 9 – 6

· Masalah fizikal, pengurusan diri dan sosial

- Pakaian sentiasa tidak kemas tetapi tidak kotor dan pandai membutangkan baju, kidal dan pandai mengikat tali kasut
- Kelihatan berminat dalam pelajaran tetapi dilabel pemalas dan kelihatan bodoh
- Skop penglihatan yang terhad di mana keliru antara depan, belakang, kiri, kanan,, atas, bawah 
serta pengamatan yang lemah 

 LANGKAH-LAGKAH MEMBANTU KANAK-KANAK DISLEKSIA

- Membawa berjumpa dengan pakar pisikologi pembelajaran atau psikologi klinikal pada peringkat awal bagi tujuan menanganinya
- Membantu kanak-kanak memahami bahawa walaupun dia mungkin berbeza dalam banyak hal tetapi tetap 
disayangi.
- Menambah dan menggalakkan sebarang kemahiran istimewa bakat atau kebolehan semulajadi
- Sentiasa sabar melayani karenah mereka yang mana biasanya kecewa dengan kegagalan yang berterusan.
- Membacakan cerita untuk anak-anak serta menjadi ahli persatuan sokongan ibu bapa
- Memberikan bantuan dan latihan pembelajaran sebelum memasuki tadika
- Mengamalkan suasana kasih sayang serta bersikap perihatin dalam mengekalkan suasana harmoni
- Membuat aktiviti berkeluarga serta memberi bimbingan dalam bidang akademik
- Memberi kebebasan yang terbatas serta nasihat untuk mengenal identiti sendiri
- Mengamalkan konsep diri diberi ganjaran atau pujian contohnya bagus, pandai 

ADAKAH INDIVIDU DISLEKSIA MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN?

· Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), 
pelakon (Tom Cruise), genius komputer (Bill Gates) dan saintis (Albert Einstein)

· Ramai yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi

· Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

Sumber : MOE

untuk lebih faham apa itu disleksia, korang boleh la tengok cerita Hindustan : Taare Zameen Par.

best, sedih, semua ada.

untuk mereka yang ada adik, anak, dll yang mengalami disleksia. Jangan marah, buli, tengking. tapi haruslah sebaliknya. Insyaallah :)  








Monday, May 20, 2013

' Share ' di Facebook | Fitnah |

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:06:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Fitnah.


Dalam Arab, ia bermaksud dugaan atau ujian.

Mengikut wikipedia, fitnah merupakan komunikasikepada satu orang atau lebih yang bertujuan untuk memberikan stigma negatif atas suatu peristiwa yang dilakukuan oleh pihak lain berdasarkan atas fakta palsu yang dapat mempengaruhi penghormatan, wibawa, atau reputasi seseorang.

 fakta palsu yang dapat mempengaruhi penghormatan, wibawa, atau reputasi seseorang.

Besarnya ' peranan ' fitnah. 

Sungguh yang memberi fitnah itu kuat orangnya. Kuat mempengaruh orang lain supaya tiada ragu rragu dengan percakapan binasa fitnahnya.

Ya anda berjaya ? Berjaya menabur fitnah yang mungkin besar impaknya kepada manusia yang tidak berdosa.

Namun, harus ingat.

Anda juga ' berjaya ' mengaut dosa.


dan Siapa yang akan terlibat dengan dosa besar fitnah ?

1. Individu yang mula-mula mencipta dan merancangan berita fitnah itu dengan diubah suai gambar-gambar palsu (superimpose) dan dimuatkan dalam internet (facebook, blog atau you-tube)

2. Semua akhbar yang memuatkan dalam akhbar mereka tanpa usul periksa di petik daripada laman sosial dan membenarkan berita-berita atau gambar-gambar berupa fitnah tersebut.

3. Sesiapa sahaja yang ‘share’ dan ‘like’ dan mempercayai dan menyebarkan pula berita fitnah tersebut kepada rakan-rakan mereka dalam facebook atau blog.

4. Semua saluran televison yang menyiarkan berita fitnah dan membesar-besarkannya seolah-olah perkara tersebut benar-benar berlaku tanpa membawa saksi dan bahan bukti yang sahih.

 5. Semua NGO , kelab, persatuan, pemimpin parti politik , pemimpin masyarakat, bekas pemimpin negara, pensyarah, wartawan, penulis blog dan artis yang menyokong dan memberi komen negatif tanpa membawa saksi yang adil terhadap berita fitnah terutama yang melibatkan tuduhan zina atau liwath maka mereka semuanya akan mendapat saham DOSA BESAR . Sia-sia sahaja amal soleh dan amal ibadah mereka di dunia kerana seronok mempromosikan berita fitnah dan tuduhan jahat . Termasuk juga individu yang hebat memperkatakan Islam dan pakar motivasi tetapi tewas dengan hasutan syaitan mudah mempercayai fitnah dan tuduhan zina dan liwath kepada seorang muslim tanpa membawa 4 orang saksi yang adil. Setakat dakwaan tidak cukup untuk disabitkan kesalahan seseorang muslim.


Mohon share, supaya anda tidak terpengaruh dengan fitnah laman sosial.

sedikit cebisan dari  : Masjid Taman Puncak Jalil

Sunday, May 19, 2013

YUMI

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:41:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Alhamdulillah.


Everything going smooth.

Setakat ini syukur.

Akan datang, harapnya kekal sebegini.

Sungguh,

Jarak dan masa yang memisahkan.

Banyak rintangan mahupun dugaan.

Namun, kita berdoa.

Semoga ianya baik-baik sahaja.

Kau, aku.

Kita tetap bersama.

Melangkah bersama mencapai cita-cita.



alwayslove,
me



Thursday, May 09, 2013

Guitar Penyapu, Tocang Dua

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:22:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Rockss !!


guitar penyapu ~

the things that I always used to do when I'm dumped into stress mood :D

can u imagine how am i going to be ?

HAHA

ikat tocang 2, and being me !

who care huh ? ;)


Tuesday, May 07, 2013

1 bungkus

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:59:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
dulu 1 bungkus itu sudah memadai, malahan ada lebihan.


7 orang pun, masih ada lebihan.

tapi itu dulu, 

saat 3 digelar kiddo,

saat 2 baru terima gelaran kilauan emas

dan

saat lagi 2 baru makin kukuh liang kehidupan.

pada zaman pertengahan,

tiada lagi kiddo

1 bungkus hanya cukup cukup

kata orang ngam-ngam

sedap sikit tak cukup

lapar sikit tak cukup.

saat itu kami masih bergelar 7 ahli.

seterusnya,

mula bergelar 6,

1 bungkus adakala cukup,

adakala lebihannya ada

kini, hanya 4.

1bungkus kini lebihannya banyak,

kadang kala,

boleh beli setengah bungkus ?

"ya, 1 bungkus kuehtiew mentah,
boleh beli setengah bungkus tak abang ?"

dulu 7 :

  1. tokyah
  2. maktok
  3. ayah
  4. mama
  5. kakak
  6. abang
  7. adik
kini 6 :

  1. maktok
  2. ayah
  3. mama
  4. kakak 
  5. abang 
  6. adik
sekarang 4 :

  1. maktok
  2. ayah
  3. mama
  4. adik

mana lagi 3 ?

tokyah, tenang bersama ahli syurga.
kakak, dalam pengajian diploma
abang, menanti tingkatan 5 di Sek Sains Mat Jiwa 


tokyah ( 25/11/2012) - tokwan (13/11/2012)
hanya selang beberapa hari, mereka pergi bersama
tanpa memberikan tanda-tanda.

alfatihah.



Yakin !

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:43:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Hello, Hi, Assalamualaikum.


sincerely, dah naik bosan nak online.

Baik fb ataupun twitter.

selagi demam pilihanraya tak surut, selagi tu lah fitnah bertaburan kat laman sosial.

well, yakinlah ! Allah do the best. Dia dah tentukan yang terbaik.

yakin ?

dan seyakinnya, beta berada di rumah selama 2 bulan.

without works,

without trying to get some money.

bukan tak nak, nak.

tapi fikirkan balik.

lepas study memang time kena kerja all out nak cari duit.

so apa salahnya sekarang neh kita berehat bersama kit kat dulu kan ?

boleh jugak touched up body neh bagi kasi macam game Pou tu kan ==.

HAHA. nonsense.

ok lah, dua bulan neh cuti.

masa untuk bela badan,

bela lemak,

kurangkan beras,

dan kurangkan duit. :D

okeh. last but not least, berdoa tunggu result semester 5.

untuk MR. Taking care k sayang ! kerja + 5 tahun = kawen.

done, happy life.

xoxo.

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea