Thursday, August 30, 2012

Bicara Tanpa Suara

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:56:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
aku benci bila mana bibir tersenyum gembira,hati geletek tawa,tapi pada masa yang sama luka berdarah terasa,sebak menghujani,dan kelenjar air mata mula berfungsi dengan baiknya.


ya,mungkin aku gila.tapi dasarnya itu yang aku alami sekarang.
aneh bukan  ?

apa sebenarnya perasaan itu ?
gila ?

barangkali ia.
lapan puluh dua persen tu ada.

selebihnya ?
HAHAHA
tapi hati menangis

kenapa ?
persoalan yang bodoh.

bukan kah aku sudah nyatakan.
GILA.

HAHAHA
menangis dalam ketawa

sepi tanpa kata


Tuesday, August 28, 2012

Terfaktab dan Perempuan

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:36:00 PM
Reactions: 
5 kata-kata hebat !
Perempuan itu misteri di alam Twitter, tapi famous. Sekali bila berjumpa, perempuan itu adalah ex anda yang anda bermusuh atau musuh kepada girlfriend anda sekarang.

Itu terfaktab.Yang kadang kala dan sesungguhnya berlaku pada diri manusia itu sendiri.

Diri manusia itu sendiri ?

Diri – single
Manusia – plural
Itu sendiri – more specific.

Maka jadinya ? Fikirkan.

Perempuan itu misteri.
Phase yang menarik untuk dirungkaikan selebihnya.

Siapa perempuan,maka dia lebih mengetahui tahap kemisterian diri itu sendiri.

Perempuan kadang kala sukar sekali untuk diduga tapi boleh menduga.
Dan sekali lagi tahap kemisterian seseorang perempuan itu sendiri adalah terfaktab bagi sesetengah lagi golongan perempuan dan sebahagian kecil lagi lelaki.

Faham apa yang cuba dimaksudkan disebalik terfaktab antara perempuan itu sendiri ?

Fake account – Facebook,Twitter,Myspace,ID YM,Skype.

Itu sangat annoying.
Dan sebenarnya itulah misterinya seseorang perempuan dan worse wanita.

Terfaktab.Apabila bekas kekasih kepada kekasih anda cuba menjadi mata-mata tidak bertauliah,dan kadangkala akan cuba bersungguh-sungguh untuk mendekati,mengenali,mengorek perihal peribadi anda.Tidak kira sama ada secara terang-terangan atau disebalik nama dan profile picture yang FAKE.

Hakikatnya,hanya ingin mengetahui sama ada di hati anda masih berbekas perasaan sayang terhadap si polan dan si polan yang telah rasmi secara tidak sah menjadi milik perempuan misteri itu tadi.

Misteri bukan ? Kenapa masih perlu untuk menjadi penyiasat kecil sedangkan si polan dan si polan itu sendiri telah inrelay bersama anda ?

Masih perlukan perasaan ragu-ragu ?

Dan nyata itulah misterinya perempuan.

Terfaktab.Bila terlalu ramai a perempuan misteri terutamanya di laman social yang wujud semasa mereka baru mula bercinta ataupun cinta yang retak menanti belah.

Oh well ! do trust your heart feeling people.
Thanks :)

terfaktab = ter-fucked up /masalah yang sering terjadi

sekadar hiasan







Saturday, August 25, 2012

..and I get 5 days of MC,ohh my god !

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:40:00 PM
Reactions: 
5 kata-kata hebat !

Dipetik dari Utusan Malaysia,25 Ogos 2012 - Surat Dari Pembaca


Pada minggu lalu,di laman-laman sosial seperti Facebook,Twitter dan Youtube hangat memperkatakan tentang video  yang dimuat naik oleh seorang remaja perempuan dari Singapura.

Semuanya gara-gara aksi 'comel' seperti membuat mulut kembung,mengangkat kening,mengerdipkan mata dan menunjukkan simbol peace yang dilakukannya di dalam video tersebut.

Mungkin gadis belasan tahun sepertinya beranggapan ia adalah aksi 'comel' tetapi tidak bagi kebanyakan orang termasuklah penulis sendiri.

Gara-gara video yang dimuat naik itu,ramai yang melabelkannya sebagai gedik,memalukan,menjengkelkan,meluat dan pelbagai lagi komen negatif dilemparkan kepada gadis yang mesra dipanggil Feetri selain ia menjadi bahan lawak.

Video yang dimuat naik Feetri itu semakin popular apabila ramai pihak yang mula membuat video seolah-olah mengajuk(parody clip) dengan melakonkan semula aksi dengan mengikut,memimik cara gadis itu bercakap.

Memang benar,sesiapa sahaja bebas untuk memuat naik video di laman-laman sosial tapi bersediakah kamu untuk menanggung risikonya di kemudian hari.

Mungkin pada hari ini,memuat naik video seperti itu tidak mendatangkan sebarang masalah tetapi bagaimana pula untuk tempoh 10 tahun akan datang?

Jadi sebelum membuat sebarang tindakan,fikirlah masak-masak.Jika tidak,mungkin tidak wujudlah pepatah Melayu berbunyi , 'sesal dulu pendapatan,sesal kemudian tidak berguna'

LU PIKIRLAH SENDIRI,
Johor Bharu,Johor


Monday, August 13, 2012

Surat Untuk Awak

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:55:00 PM
Reactions: 
7 kata-kata hebat !



Assalamualaikum,




Awak..awak baru je marah saya tadi..Ayat-ayat awak buat saya rasa pedih sangat.Awak dah banyak berubah.Kenapa awak ?

Awak,kata-kata awak tu tetap jelas pada pendengaran saya.Walaupun perlahan,saya tahu.Itu juga merupakan permintaan awak kan ? Awak nak saya jauhhh dari awak kan ?

Awak,saya sayangkan awak.
Sayang sangat awak.

Awak,saya tahu awak marahkan saya.Sebab saya tak melawat awak di hospital hari tu.
Masa tu awak masuk wad sebab eksiden,buah pingang awak rosak.Nasib baik ada penderma tu kan awak.

Awak,sebenarnya.
Saya lah yang derma buah pingang tu kat awak.
Tapi saya minta doktor dan keluarga kita rahsiakan.
Sebab saya tak nak awak risau tentang saya.

Awak,maafkan saya.
Sebab tak datang jenguk awak.
Sebab saya pun masih di katil hospital bercadar putih tu.
Di hospital yang sama dengan awak dan.
Masih memakai baju hospital.
Sebab tu saya tak dapat melawat awak.
Maafkan saya wak..

Seminggu lepas tu saya dah rasa ok.
Saya gagahkan diri tukar pakaian.
Sebab nak jalan tanpa kerusi roda dan baju hospital untuk melawat awak.
Perit sangat luka tu awak.
Tapi saya tahankan sebab rindu sangat nak melawat awak.

Saya jenguk katil awak.
Ramai kawan-kawan awak datang.
Muka awak riang sangat.
Dr. pun cakap buah pingang saya serasi dengan darah awak
dan boleh terima dengan baik.

Saya masuk wad tu.
Semua kawan-kawan awak pandang saya.
Muka kurang senang aje lagaknya.
Tapi saya tak kisah.
Sebab saya nak melawat awak,bukan diorang.

Tapi masa tu saya tengok,ada seorang gurl tengah suap awak makan.
Awak senyum aje dekat gurl tu.
Saya yang kat sebelah ni awak buat tak tahu je.
Mungkin awak marahkan saya sebab tak jenguk awak.

Tapi spe gurl yang suapkan awak tu wak ?
Awak nampak gembira je.

Saya berdiri je tepi katil.Tapi awak jeling.
Awak,sedih sangat rasa hati saya awak.

Lepas tu saya terus keluar dari wad kan ?
Bukan sebab tak nak jenguk awak.
Tapi saya rasa sakit sangat dekat tempat luka tu.
Saya dah rasa basah dekat baju.
Saya taw tu darah.

Sebab tu saya terkocoh-kocoh keluar.
Tak nak awak nampak darah tu.
Tak nak awak sedih tengok saya sakit.

Tapi awak macam tak kisah je masa saya pergi tu.
Awak siap belai-belai rambut gurl tu lagi.

Awak,kenapa buat saya macam ni ?

Awak,sebenarnya..antibody saya memang lemah.
Peluang untuk hidup lepas buat pemindahan buah pingang untuk awak tu
hanya 80% je.

Saya ingat saya boleh bertahan sebab saya ada awak.
Tapi awak macam tak perlukan saya je.
Saya pun rasa macam dah kehilangan awak yang saya kenali dulu.

Saya tak tahu kenapa saya tulis surat ni untuk awak.
Saya tak harap pun awak baca surat ni.
Sebab saya tak nak awak tau sebenarnya buah pingang yang ada pada awak tu buah pingang saya.

Awak,saya ikhlas dermakan buah pingang tu.
Sebab saya terlalu sayangkan awak.

dan saya tau.
Awak tak akan baca pun surat ni,
yela..untuk apa awak ingat saya sedangkan awak dah temu kebahagian awak sendiri.

Awak,sebenarnya saya meniti hari je kat dunia ni.
Sebab tu saya telefon awak tadi.

Saya rindu sangat nak panggil awak 'sayang'
saya rindu sangat nak dengar awak panggil saya 'sayang'

Tapi tadi..
saya baru panggil awak 'sayang'
awak cakap 'pergi mampos la dengan sayang tu'

awak,memang awak maksudkan ke ?

menitis air mata saya awk.
cepat-cepat saya matikan panggilan.
sebab tak nak awak dengar saya menangis.

Awak,selamanya saya di hospital.
Hanya teddy bear yang awak bagi tu saya jadi tempat lepaskan rindu.
Kalau teddy bear tu boleh bercakap,
mesti dia bagitau satu dunia yang dia rimas saya asyik peluk dia.

xpela awak,saya tulis panjang-panjang pun.
awak tetap bahagia dengan dia,
saya doakan kebahagian awak.

awak,mungkin itu ayat terakhir yang saya akan dengar dari awak.
dan awak beruntung sebab Allah bakal makbulkan doa awak.

Awak,izinkan saya pergi bersama kenangan kita dulu ?
hanya itu je harta yang saya ada selain doa dan taubat buat bekalan kat sana.

Awak jaga diri baik-baik ye.
Saya sayang awak sangat-sangat.


Sunday, August 05, 2012

Story About Us and The Future Going To Be Is ?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:13:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Assalamualaikum.


sebak dalam gembira.itu yang rasa.bila dia bersungguh-sungguh dalam berbicara soal ini.Insyaallah,mengikut perancangan tahun depan bakal mengambil kursus perkahwinan.

perkenalan keluarga semasa konvo dijalankan,seterusnya bekerja - degree dan insyaallah.Saya milik awak :)
terharu bila baca ayat dia yang bersungguh-sungguh tentang masa depan.Sanggup nak buat part time study.

ya Allah,permudahkanlah jalan kami.percepatkanlah segalanya.moga diredhaimu :)


Syukran ya Allah.
thanks my fiancee :)

Manusia dan Lampu Isyarat.

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 12:16:00 AM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !




Assalamualaikum.

Tanpa kita sedari dah masuk 16 ramadhan. Dan syukur kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas.

Untuk sisipan kali ini,ingin benar rasanya berkongsi rasa melalui hidup umpama lampu isyarat. Dan mengapa lampu isyarat ?

Badannya terasa lemah.Tuala Morning Kiss yang tersidai di bahu sudah lembap dan berbau toksik yang telah segelen dikeluarkan.Tersandar dia dia bawah dahan nyior.Nyaman.

Botol besar jernih yang tertulis Blue dicapainya laju.Lantas penutup botol dibuka,air ditegur rakus.Segar.

15 minit menghirup oxygen.Kini dia berasa lebih bermaya berbanding tadi.Dia bangun meneruskan kerja yang diamanahkan.Kembali membaiki jalan yang rosak seorang diri.

Kone kuning diletak di bahagian jalan yang perlu dibaiki.Menunjukkan simbol ringkas ''jalan rosak''.
Namun,masih ada yang berdesis dengki.Masih ada yang dengki.Kebaikan bersama yang dia lakukan untuk orang kampung masih dipandang rendah.Mereka anggap dia tiada guna.Sekadar tongkol tiada nyawa apatah lagi deria rasa.

Hanya kerana dia cacat pendengaran dan bisu percakapan.



Hakikatnya dia lampu isyarat : lampu isyarat yang ;

  1.  tidak endah akan perubahan cuaca,meski panas,hujan,ribut,taufan.Lampu merah,kuning,hijau.Tetap berfungsi mengikut asalnya.
  2. tiada sederhana,hanya disitu tidak bergerak.Namun kuasanya besar,siapa melanggarnya,parah.Maut boleh menjadi galang gantinya.
  3. Dia tidak takut akan kenderaan tapi kenderaan yang seharusnya takut akan perubahan warna yang bakal ia lakukan.
manusia ; harus seperti lampu isyarat.
  1. tidak endah dengan pengaruh sekeliling.Kuat dengan prinsip tersendirinya.
  2. bersederhana,tapi cukup berpengaruh dalam melakukan kerja yang benar.
  3. tidak goyah dengan musuh mendatang.Kuat semangat peribadi.Utuh.

mampukah kita ?
mencuba menjadi seperti lampu isyarat ?

Thursday, August 02, 2012

Haters - Fake

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:30:00 AM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !



Assalamualaikum.

Ini entry yang ke 340.
Ok,sebenarnya dah tertanam dalam diri aku ''stop thinking about 'em,stop thinking about the past,stop thinking about what they have done,stop thinking about EVERYTHING bout em '

But sekarang,
I THINKING ALL OF THEM.

what should I suppose to do ?

haishh.sebenarnya aku tak suka bila aku tulis.
bakal dijadikan bahan nanti.
apa yang aku nak tegur,di alihkan bahasanya mengikut mulut-mulut busuk masing-masing.

so,nasihat aku.
If YOU read THIS,PLEASE SILENCE OFF YOUR MOUTH.

sebab ?
aku dah kenal sangat perangai dan sikap yang suka 'melongkangkan' orang tu.
dah stop.

kadang aku pelik dengan manusia.suka sangat percaya dari mulut ke mulut berbanding hati ke hati.
senang sangat nak percaya mulut dan mulut.

tak kisah.senyumkan sahaja apa yang dihina,senyumkan sahaja yang tak boleh menerima.dan maafkan sahaja mereka yang berdosa.

aku.cuba mengubah keadaan tapi batu yang dilemparkan.so ?

I pray to Allah,
Show me the right way,
Show them what actually Im feel that moment,

and now,
Alhamdulillah,Allah show me.

mereka yang berkata-kata longkang.
jatuh terduduk malu.
mereka yang menjeling tajam.
di persoalkan satu persatu.

mereka yang berlagak sombong.
dihujani dengan cabaran berliku.

dear people,
once u doing wrong to other and u never try to settle down the offences,
yet u add it with some more haters.

u wait and see.
a moment later,
u will deserve what u have done.

to them,good luck in having your fake life.

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea