Tuesday, July 31, 2012

Bercakap Soal Bercinta - ber Couple

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:43:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !


Assalamualaikum dan salam ramadhan :)
Alhamdulillah,syukur kerana kita diberikan nikmat sihat dan dipanjangkan umur dalam merebut redha-Nya.

untuk kali ni,bukanlah nawaitu ingin membanggakan diri sendiri mahupun menunding jari ke arah orang lain.
just sepatah dua pendapat yang kadang kala boleh diguna pakai untuk semua.

perhubungan ? or less let me describe it as LOVE.

kebanyakkan pendapat yang mengatakan BERCINTA itu HARAM.Walhal hakikatnya dalam Al-quran mengatakan mendekatkan diri dengan zina itu haram.

ok,mari kita kupas isu ini.

tapi susah bila nak kupas benda ni,mesti ada yang tak percaya.hakikatnya ianya berlaku kepada diri saya sendiri.contohnya :

  1. sepanjang perkenalkan saya dan si dia ( 2 tahun ) belum lagi kami bersentuhan
  2. tiap kali kami berhubung (msg/call) kami berbual kosong - tiada pun isu SEKS
  3. si dia tidak pernah bertanya soal aurat saya - sebelum ni saya kenal beberapa kenalan lelaki,ketaranya paling kurang mesti nak taw panjang rambut si gadis.Tapi Alhamdulillah,si dia tidak.
  4. sepanjang perkenalkan kami,kami sentiasa saling ingat mengingati soal solat dan kepentingan ibu bapa.
  5. tiada lagi percakapan yang menimbulkan hawa nafsu terhadap seks.kenapa ? kerana kami sering berbual isu yang jauh dari hal seks.selalunya hal keluarga,masakan,aktiviti harian dan lain-lain.
  6. sangat jarang berdating.sebab kami sedar jika kami berdua,maka akan ada yang ketiga
  7. berjumpa di khalayak ramai- itu pun atas sebab pelajaran
ok.stop.saya tahu ramai dah mula mencebih mulut kan ? tapi apa salahnya kalau perhubungan seperti ini dikekalkan kan ? insyaallah kami akan berusaha untuk menjaga adab-adab kami.

untuk mereka dan kawan-kawan,elakkan berpegang tangan.Insyaallah kalau nafsu nak pegang tangan tu xd,insyaallah yang lain y buruk pun tak akan ada.kalau pegang tangan pun,perlu ke nak publish gambar tersebut ke Blog atau Facebook ? fikirkan.

mudahmudahan kami kekal ke jannah.


Thursday, July 26, 2012

Sadis.Tangisan Kematian

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:00:00 PM
Reactions: 
5 kata-kata hebat !
Di sudut kecil itu dia termenung seketika.Kaki dibengkokkan dan kadang kala kepalanya mendongak ke syiling.Seolah-olah tiada arah.Bingung.

Badannya digerak ke depan,ke belakang.Seperti runsing yang keterlaluan.Imbauan peristiwa demi peristiwa bermain di layar jiwa.Berkocak hatinya.Bocor kotak penyimpanan air matanya.

Tangan digenggam kuat.Seolah-olah penuh dengan dendam dan amarah.

Dia tidak sempurna,seperti mereka yang lain juga.Tapi dia punya keistimewaan tersendiri yang tiada siapa tahu melainkan dirinya.

Bukan tidak mahu mendedahkan tapi keistimewaannya memang telah pun 'terdedah'.Cuma mata yang jelas membutakan apa yang di depan mata.

Dia abaikan kata-kata manusia di sekelilingnya.Hanya dia dan DIA yang mengetahui setiap nawaitu,detik yang terlintas di fikirannya.

Otaknya bekerja kuat untuk memotivasikan kembali caj negatif yang terlalu banyak.Sepatah demi sepatah,ayat positif timbul.Namun malangnya ia timbul bersama dendam.Dendam yang dia rahsiakan.Biar senyuman kaburi segala.

Apa ? Senyuman ?
Senyuman tiada makna.Tiada siapa nampak keikhlasan senyumannya.Hanya keburukkan yang meniti di mata kasar mereka.Dan mereka,manusia.

Matanya mengecil,seolah-olah dendam yang terpendam terlalu sarat untuk disimpan.
Badannya semakin kuat digoyangkan.Seperti orang gila.

Gila ?
ya,dia memang gila.
gila dalam cuba memahami watak manusia di sekelilingnya.

perlahan demi perlahan,tangan yang di gengam kuat makin terkulai di sisi kaki.
dia penat.
dia letih.

apa lagi yang perlu dia lakukan ?
perlukah dia mati ?

apa lagi yang dia perlu lakukan ?
bila semuanya dipertikaikan.

perlukah dia menghilang kan diri.
ya,itu mungkin.

tapi bagaimana ?

dia sebak,dia sedih.
kejujuran,keikhlasan yang dia tampilkan
hanya dijeling tajam
malah..ahh..

air mata menitis sedikit demi sedikit
semakin laju.
esaknya semakin lama semakin kuat.

akhirnya dia lemah.
ya,sememangnya dia lemah.

lantas mata kecil itu terkatup rapat.
mungkin malam itu pengakhiran segala deritanya.

dan Allah telah makbulkan doanya
''sekiranya aku tidak lagi diperlukan,kau ambil lah aku demi kebahagian mereka''

sadis.
mati dalam pelukan kesedihan.


kenapa manusia lebih suka percaya pada percakapan orang lain berbanding mengambil tindakan untuk mendengar terlebih dahulu ?jika seseorang melakukan kesalahan,dan dia ingin membaikinya semula..bantulah dia.bukan dengan menjatuhkannya dengan pandangan sinis

kalau orang buat jahat kat kita,kita jangan lawan. Kita jangan mengata belakang. Kita mengadu je kat Allah. Satu hari nanti kita akan nampak impak kepada orang yang aniaya kita tu .

~kalau dia jatuhkan kita,nescaya dia akan jatuh lebih teruk lagi dari kita walhal kejatuhan tu berpunca dari kesalahan dia sendiri




Wednesday, July 25, 2012

Tazkirah Ramadhan : Ustaz Roslan Che Ros

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:56:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !


video


ceramah : 4 jenis nafsu yang diceritakan dan persoalan kenapa wanita lebih ramai di neraka sedangkan wanitalah yang paling senang masuk ke syurga.

Assalamualaikum.

Tadi ada sesi tazkirah Ramadhan bersama Ustaz Roslan Che Ros ( RCR ).
Bagi yang sering mendengar ceramah agama di radio-radio utara mahupun kuliah di tv,mungkin anda mengenali ustaz ini.

Syukur sangat sebab dapat bertemu kembali mendengar ceramah dengan ustaz rcr.
Lagi best tadi sebab dapat seat depan.
Line num dua.Memang nampak muka ustaz.

Yelah,kali terakhir dengar ceramah ustaz rcr pun masa program maulidur rasul di poly.
tu pun nampak ustza kecik ke kat depan tu sebab dewan kuliah dah penuh sangat dengan orang.
hinggakan buka opintu belakang pun terkena buntut orang.hehe


tadi dah try upload video.tapi xleh bukak :(



Doa Nabi Yunus

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 12:11:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Assalamualaikum.

Salam ramadhan.

Untuk kali ni,ingin pula berkongsi dengan semua doa yang selalu dibaca dan dijadikan amalan harian.
Mungkin ramai sudah sedia maklum akan doa ini, Doa Nabi Yunus.

Doa yang dibaca ketika Nabi Yunus ditelan oleh ikan paus dan inginkan pertolongan dari Allah.
Sesungguhnya Islam itu sangat indah.
Cuba anda hayati makna doa ini.
Syahdu rasanya.

Kita insan yang kerdil,sering saja melakukan kesalahan malah tidak pernah terlepas dari kesalahan yang dilakukan.



لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Ertinya: Tiada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim (kerana pergi tanpa izin Allah).



Tuesday, July 24, 2012

giveaway : Jom Singgah Blog Broblogger.net

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:50:00 PM
Reactions: 
3 kata-kata hebat !

masa lunch hour tadi aku rehatkan minda dengan berblogging walau untuk seketika.
seperti wajibnya check email.

blablablabla..
so di invite untuk menyertai Give Away ni.
lalu terciptalah entry ini.

nak join ? kelik laman web rasmi hencik broblogger.
salam.kbai

*tedia gua poyo tahap maksimum

bro tu pesan,akhir entry lekatkan ayat ni :

 Entri ini adalah penyertaan kepada "Giveaway : Jom Singgah Blog Broblogger.net!" yang dianjurkan oleh : http://www.broblogger.net/2012/07/giveaway-jom-singgah-blog-brobloggernet.html


Monday, July 23, 2012

Mereka SUDAH,anda BILA lagi ?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:50:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !

Assalamualaikum :)
Berbuka apa tadi ?

Cait.berbahase basi pulak aku kang'.Geli tekak tak baca tadi tu ? HAHA. Abaikan.
Tedia baq hang.Nudiahh awai adik-adik ni kawen kan ? Nak tengok ?

Kelik SINI.

suweet pun ada,tapi bride macam malu-malu je kang' ? ==.
apapun,mereka sudah..anda bila ?

HAHA.evil laugh

tadi en gula hati yang kasi video ni kat IM.
terkejut jugak tengok sebab pengantin lelaki tu ada iras adik en gula hati.
dah la nama sama,umur sama,muka lebih kurang sama.

cuak cuak.

lantas ku skype untuk bertanya.
ewahh en gula hati kite tu beria je cakap ; (kelik untuk tumbesaran enfra grow,ducth laddy,anmum blablabla )


tengok.cuak kan.
tak  pueh hati aku,terus call

ye ye je dia iakan..
bila tanya pasal video kawen tu la..

pastu dia gelak-gelak..
dia tanya balik..tadi spe yang ckp muka mcam capik ? spe ? spe ?

see.aku kena balik 

padahal mulanya dia tak taw pun aku cakap pasal video.
lepas call baru dia taw pangkal sebenar.
tapi tadi kemain je iakan.hehe

kan dh senyum sorang2..

leviyu gula hati :)

Sunday, July 22, 2012

sweet tu manis

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:14:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !



cukup sekadar tajuk mewarnai segalanya.makin hari makin sayang.makin hari makin akrab.

dia yang sentiasa buat ku tersenyum gembira.
dia yang sentiasa buat ku hilang rasa duka lara.
dia penyeri kanvas putih yang kosong.

terima kasih.
kerana setia di sisi

terima kasih.
kerana memahami diri ini

terima kasih.
kerana menyayangi diri ini.

sentiasa ku utus doa buat kita semoga sentiasa bersama :)

Saturday, July 21, 2012

Shelamat Bepuasha Thawan-thawan !

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 12:28:00 AM
Reactions: 
1 kata-kata hebat !




sincere,


Friday, July 20, 2012

Senghau Khe Khite ?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:53:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Assalamualaikum and may have a blessing Jumaah :)


tiada apa yang penting dan berguna pun hentry khali hini.
hentry khali hini tentang khite dhengan hencik gula hati khite.
shemalam khite sehekype dhengan dhiye.

jhangan jheles dhengan khite :P
hencik ghula hati kheti shempat senap ghambaarr mashe khite tengah ngahantuk shangat.nak tengok khe ?



hamboih ! hamboih ! nahakal khan khite puhnya hencik ghula hati.hencik ghula hati khite tehengah khursyuk tehengok cherita bina badan nye pungg.khatanya nak behotot mahacam khat tv tuh.nahampak tak mhuke shayang khite yang tehengah kusyuhhk tu.hee.khite pulak tengah ngantuhk nye pun atoii !

eh shame pulak wahana thudung khite dehngan wahana bhaju hencik ghula hati khite :P

k la khite penat niii..baru bhalik kheje punnn..nak rhehat tekejap.

shelamat bepuhsa ye thawan-thawan sekhalian :)


eh ! apasal korang baca bunyi sengau je ?
please see the doctor for more information :P

Wednesday, July 18, 2012

No Other - Super Junior

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:29:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Assalamualaikum and hye readers !
sihat ?
untuk yang tengah moody-moody tu..
senyum la :)
Oh ya.. Im kinda like this song ==.
eh tak penah penah minat korea
tetiba minat korea ?
oh noo ! wat se hepen ?
tapi ni merupakan lagu kedua yang berjaya curik my ears to hear for :)
tapi kan..nape eh ?
aku dengar dia sebut
nak cheongsam..
nak tencing bukan
koroeke..
hehe.maaf ampon sory la ye kepada peminat kpop lolipop
bukan nak kutuk,tapi itu yang aku dengar..
pe eh maksudnya ?
eh ! kita suka yang dia ni ..suweeettt
tapi tak taw nama :D
tengok yang hujung tuuuu..kanan :D
 atoto tomei
auumm ! tomei tomei :)
see ! haa
ok ! ish geram eh tengok tomei ni :)
ooo ~~ ooo ~~ ==.
love this ! sweet kan ?
awesome..suka tengok..
macam nak buat wallpaper je :P
eh ! apa maksud  lagu ni ?
ce  kongsi sikit

Sunday, July 15, 2012

Tanpa Tajuk

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 4:24:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Assalamualaikum and have a blast day people !


ketika entry ini ditulis.halwa telinga dilembutkan oleh lagu Baterpelai cerita Dejavu tu dan tangan aku pulak sambil menaip sambil balas chat dari kexen yang tengah dilemma sebab lecture minat dia sampai nak masuk minang.

Cinabeng.Dah la lecture jabatan aku.Sumpah tak rela kalau ditakdirkan dia jadi sepupu ipaq.

Abaikan cerita kat atas tu.
Back to the main.

Tadi lepas settle urusan di UPLI terus kaki menjengah ke tapak gerai jualan konvo dengan kak ain.
Entah kenapa.Aku gelabah kot.Ketaq lutut habis.Punca ? Entah.

Sebelum tu aku dah terserempak dengan Aisyah and Maziah.Exited diorang dapat jumpa aku.Hug kiss macam biasa ! haha.terharu pulak aku rasa.

Sampai je kat tapak tu.Aku dah mula nampak kelibat-kelibat yang dikenali.Adik-adik Junior dengan senior-senior yang memang sebumbung masa terlibat dengan intake budak baru sem lepas.

Masa ni lutut aku dah macam tak dak skru.Dari meja ke meja.Semua hug and kiss pipi ke pipi macam selalu.Ukhwah.

5 orang pertama aku masih oke.but then,semua panggil.Hanis ! Kak Hanis ! Budak LI !
Ha masa ni aku dah goyah.Cilake je aku gelabah kan.

Serius tak tau kenapa sampai aku terpaksa duduk sebentar.Sampai kak ain tegur kenapa muka aku pucat,bibir menggeletar macam orang sejuk.

haha.apa la hanis hoi.gelabah apa pasai ?

tak pe.abaikan.
aku terus menggerakkan kaki yang separa lembik dari gerai ke gerai.
bertemu pensyarah yang dirindui.hyperbola tak ayat aku ?

kejadah.abaikan.
lepas dari satu gerai ke satu gerai bla bla bla beli kepek bla bla bla aiskrim tak sedap bla bla bla
tengok jam dah nak pukul 12.
so harusla chalo bet'te.

jalan pi parking bla bla bla kereta macam semut bla bla bla bye kak ain jumpa esok.
aku pun naik kereta reverse sebab nak keluar.

kejadah.moto tepi lorong.aku tak boleh nak keluar.
tak pe amik simpang kanan then keluar kot belakang.

tengok-tengok lorong belakang tu dah jadi jalan mati dah macam huruf v.
blank terus.macam mana aku nak reverse.sumpah tak boleh
moto macam tempat kena lelong.
kereta pulak semua gah kemain.
risau aku nak reverse kang tak pasai aku buat love bite dengan kereta lain pulak.
marah kereta kat rumah.


stuck.call incik gula hati.
'sila tinggal pesanan selepas bunyi beep '

cilake.madu aku yang jawab
call lagi.
still madu yang angkat.geram betul aku dengan madu telan duit enam sen tu.

termenung jap.mana incik gula hati ni ? cepatla jadi superman.ada awek tengah jerit panggil ni.
ouh lupa.incik gula hati atas moto.baru balik dari Tesco.shopping barang rumah dengan housemate.
patutla.

lepas tu bla bla bla cina blablabla dpat keluar bla bla
sampai rumah.

tu je aku nak cita.
banyak pulak aku mencarut kan.cilake
eh terkeluar lagi.

k bye.

incik  gula hati kata
nasib baik ada cina  boleh tolong
pastu dia gelak.



Saturday, July 14, 2012

New Spectacles :)

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 3:33:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !
Assalamualaikum !


Hari ni hari ceria :)
Duit PT dah masuk,boleh la lanje sakan kan :D

erm..as usually dah boleh dikatakan habit.Pantang ada promosi/selang 6 bulan atau setahun sekali.
mesti WAJIB  tukar spec baru.

setiap kali tukar,mesti ada perubahan power and silau.Tapi alhamdulillah tadi check power remain tapi silau je naik :/

for the first time  pilih bingkai spect tanpa bantuan mama.Sebelum ni,tak pernah aku yang decide yang mana aku nak,sebab aku memang tak reti decide wish one suitable for.Memang mengharapkan mama semuanya.

Tapi tadi,aku pilih sendiri sebab balik dari kampung terus singgah.Mama tak ikut.Entah la sesuai atau tak frame yang aku pilih tu.Huhu.Hopefully much better la kan :)

Untuk spect kali ni aku pilih dari Paul Smith and buat Magic Sun.



Untuk yang pakai spect maybe tau apa tu Magic Sun.
Magic Sun tu yang boleh detect cahaya matahari and automatic tukar warna yang lebih gelap.

Kali ni spect aku full frame-black.
Dah lama teringin style ni.Tapi agak-agak sesuai ke tak ha ? risau jugak.hewhew.

So tunggu je la Selasa ni macam mana.Tadi deposit dah bayar RM100 so Selasa ni settlekan semua je :)
nantikan penampilan terbaru ==.


MR tanya kenapa buat spect,
patah ke  ? 
bila jawab 'saja'
dia 'hurmm' je..

hehe..peace !
dia pun beli new sport shoes..
harga pun boleh tahan mahal jugak..
so same je dua orang kan ? :P

Untuk Hazwan - Maaf :)

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:40:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Assalamualaikum ! Tak jawab sombong,jawab dapat pahala :)

Afternoon people ! 

Entry ni KHAS untuk someone yang aku terserempak dekat Komtar minggu lepas.Bukan tak nak tegur tapi takut orang yang ditegur tak kenal orang yang menegur.haha.Pusing-pusing tak ayat aku ? Someone yang pakai shirt putih,tangan pegang camera,(macam tengah sesat pun ada) haha.Eh ok stop ! marah orang tu nanti !

Untuk Hazwan !
Soreyyyyy sangattt sanggatt wey ! Niat dihati memang nak tegur tapi takut pulek.Hehe.
Well aku kan pemalu orangnya :P Hahaha.*muntah hijau Hazwan baca


tengok weyh ! aku dah tulis ampon ampon.
nampak tak betapa tulusnya hati aku
haha :P

lepas ni kalau jumpa hang tegoq aku dulu taw.baru aku berani :D
again.sorry :')

#rindu kenangan sekolah kat TJ
-happy jugak sebab hang ingat aku lagi :D

jom terjah belog Hazwan :)

Friday, July 13, 2012

What My Life Would Be ?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:01:00 PM
Reactions: 
4 kata-kata hebat !


Assalamualaikum and evening people ! :)

Hows your Friday ? Friday in Love ? :)

mood untuk menulis kali ini tidak dapat diterjemah dengan kata-kata,percakapan atau perbuatan.Hanya rasa hati yang mampu memberikan reaksi yang sempurna.

kenapa ? hmm..sebelum tu congrate to those yang telah dilamar oleh IPTA untuk melanjutkan program pengajian peringkat Ijazah.Well done people ! you're already makes your parent proud of :')

In the deep of my heart. Truly I'm admit it.I'm too jealous with all of u.especially FRIENDS yang sama-sama ke tingkatan 5 dan berpisah di tingkatan 6.Well you deserved to have it kan :') 

mulanya ada jugak rasa menyesal kenapa lah aku tak go on je dengan form 6.Kalau tak mesti tengah happy sekarang.Waiting for the Ijazah like them.But then aku tersedar,tak sepatutnya aku menyesal dengan apa yang dah berlaku sekarang.Dulu masa kawan-kawan UiTM tengah busy final week aku ada jugak rasa menyesal....kenapalah aku tolak tawaran ke UiTM dulu.Kalau tak mesti dah join diorang.

Ya Allah,ampunilah aku.Terlalu banyak KALAU yang aku ungkapkan.Ustazah kata KALAU tu perasaan dari syaitan yang cuba berbisik agar kita tidak redha dengan apa yang dah berlaku.Astarfirullah.Tersedar seketika.

But then my tears running down :') sebak.
then I started to smile ! hey , tak payah nak sedih.You have to proud of on what you have done ! biarlah orang tak nampak apa yang kau usahakan,biarlah orang tak ucap tahniah dengan apa yang kau hasilkan kerana ALLAH tahu segalanya.

In the deep of my hearts.Its bleeding :') but now I'm trying to cure it with Astafirullahal-azim.
Nevermine,u already have diploma's in accounting. :)
Enough kan ? Jangan tamak dengan apa yang ada. Tapi cuba untuk tingkatkan apa yang ada.Biarkan mereka dengan Ijazah buat seketika.Ada rezeki tak kemana kan ?

They don't know how much you struggle for the final.Only God know everything.Nevermine if they said alah,bukan AKJ lagi pun.

apa pun aku bangga dengan pointer aku yang dah banyak sangat naik.Berbaloi dengan usaha dan dugaan sem lepas.Mereka tak tahu apa yang kau hadapi.Hanya hati yang tahu.Nevermined,keep smiling like no one know inside you are dying :')

hey ! apa yang aku duk pasrah sangat ni ?
wait people ! i will prove to you who actually i am.

kalau pandai sampai ke negara china pun,tapi hati ahli keluarga tak diutamakan.Itu bukan keyaan yang sebenar.

Insyaallah,aku pun akan ke Ijazah nanti.Cuma belum masa ! wish me the best for this pratical moment :)


Monday, July 09, 2012

Pertama - Bekerja - LI

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:10:00 PM
Reactions: 
1 kata-kata hebat !
Assalamuaaaalaikum.

Tak jawab sombong,jawab pahala :D

wahai orang  sekalian ! dengar sini nak cerita :P.

hari ni merupakan hari  aku menjalani Latihan Industri atau kata lainnya . Wah pagi-pagi aku dah nampak 
Semuanya dari  berbeza politeknik mengikut bidang masing-masing.Seterusnya kami dipisahkan mengikut  masing-masing.Ist day not bad.Memang  gila kerja.Mainly tentang  yang perlu kitorang laksanakan untuk KTMSB sebab bakal diaudit pada bulan 8. See macam staf betul je kan.Habis  kat otak aku yang aku bela 2 bulan  bersepah.Haha.Terer kan ? So stop dulu sebab nak tengok .K bye !
 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea