Wednesday, October 27, 2010

Dedikasi Buat Sahabat

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:23:00 PM
Reactions: 
5 kata-kata hebat !
Salam..entry yang penuh emosi..klik video ni..untuk lebih menghayati..:)


Kawan,teman..penting ke?yup..insan yang paling penting..entry ni khas buat sahabat yang dahulunya memang rapat dengan Kyra,totally rapat..tapi sekarang dah menjauh..kenapa..hanya sebab kata-kata seorang kawan yang cakap kami scandal..sebab tu je awak dah tak rapat dengan saya??

Awak..saya rindu kenangan kita..mungkin bagi awak..tak punya sebarang makna..tapi ianya paling bermakna dalam sejarah persahabatan saya..awak faham cara saya..tapi tu dulu..dan dah jadi kenangan..cepat betul awak berubah..saya ikhlas kawan dengan awak..

Awak..saya rasa macam nak tunjuk je balik msg awak dulu..awak cakap kita akan still keep msg walau apa pun..cuma kalau tak da kredit ja awak tak msg saya..tapi sekarang?tak da langsung msg dari awak..awak malu kawan dengan saya ke?Awak kawan dengan diorang..tapi awak tahu tak belakang awak diorang kutuk awak..saya nak bagitaw..tapi awak mesti tak percaya saya kan sebab awak dah memang kamcing dengan diorang..saya tahu..awak nak sembang dengan saya..tapi awak takut kan?tapi kenapa perlu rasa takut tu?

Awak..saya rindu nak mengadu kat awak..saya rindu nak cakap kat awak yang saya dah balik kampung dan rindu nak gaduh dengan awak jugak..

tak pelah awak..harapnya awak bahagia..gudluck dengan perjuangan hidup seterusnya!

-takmudahnakdapatsahabatyangbetulbetulsentiasabersamakita-
*terharu dengan post Anis >>Kotak Hati Erin..tq!!

terkilan,
kyraismera

Tuesday, October 26, 2010

Abu Kawen,Mak Senah Mati

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 3:27:00 PM
Reactions: 
10 kata-kata hebat !


gambar tipu-tipu je..

Entry kali ni agak kurang asam garam gula dan juga lada..maap buat makcik-makcik jika terasa,andai kata kena batang hidung..ampun lah ye..


Senario : kawasan perkampungan : majlis kenduri

Ayu dengan penampilan voguenya hadir ke majlis perkahwinan sahabat lama,Abu.Niat di hati,dapat jumpa kawan-kawan lama.Dapat tengok Abu bersanding dengan suri hati.Wah..bestnya..

Situasi : Dapur Rumah Abu : Nak amik air mineral

Kyra : Eh Ayu,lama tak jumpa..amboi..vogue nya kau~!
Ayu : Biasa je la..Kyra,kacak beno Abu tu..padan dengan si Ct tu..
Kyra : Ha'a..selalu selekeh je mamat tu..hari ni..kalah Sheikh Muzappar (sambil tunding-tunding ke arah pelamin)
Mak Bedah : Amboi anak dara berdua ni..wangi beno..comel-comel..Dah tengok p
elamin Abu?
Ayu : tengah tengok la ni..cantik tema dia..kawen jugak si Abu tu ya..(gelak-gelak)
Kyra : Mak Bedah..pihak pengantin perempuan yang mana?
Mak Bedah : itu haa..yang baju hijau semua tu..Si Abu dah kawenn..Korang bila lagi nak kawen?tak teringin nak naik pelamin ke?Usia dah meningkat,tak kan nak jadi anak dara tua kot..
(Ayu,Kyra terus diam,terpaku,terpesona dengan kata-kata Mak Bedah..sungguh terpuk
au hingga hati sedikit membakar)

Adeh..pernah tak ditanya soalan macam tu?mesti pernah kan..soalan yang HOT sampai mati semua mood..tapiii.....ada sambungan dia..jengjengjeng..

Situasi : Suram : Rumah Mak Senah

gambar tipu-tipu je..

Mak Bedah : Mati sudah kawan
kita yang sorang tu..baru saja semalam sembang-sembang dengan aku..(sambil sapu air mata)
Mak Piah : Ye lah Bedah..Dalam sihat-sihat dia pergi tinggalkan kita..siapa sangka..
Kyra : Sabarlah makcik..dah sampai ajal Mak Senah..giliran dia..
Ayu : janganlah sedih..setiap yang hidup pasti merasa kematian..cuma tak tahu bila je..Mak Senah dah meninggal..turn Mak Bedah bila?
Mak Bedah : Turn aku?baca yassin ke Ayu?
Ayu : Turn ikut Mak Senah laa..teman Mak Senah..(terus blah)
(Mak Bedah,Mak Piah terus terpaku,terpesona dan terpukau dengan kata-kata Ayu yang memang tak bertamadun..hehe)

haha..itu baru kena buku dengan ruas..soalan bertemu jawapan..hehe..apa pun..hanyalah gurauan semata-mata..jangan aplikasikan pulak..:)hanya sekadar menilai kembali lumrah kehidupan..
*penggunaan bukan nama sebenar

sincerely,
kyraismera

Sunday, October 24, 2010

Cinta : Dua-dua sayang

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 4:22:00 PM
Reactions: 
8 kata-kata hebat !
Semua orang pernah bercinta.Semua orang tahu apa itu cinta.Tapi tak semua orang tahu menilai apa itu cinta dan ada jugak yang masih tak dapat bezakan antara sayang,suka dan cinta.

Betul ke cinta tu sesuatu yang payah?cinta tu bermasalah..*ayat orang tak bercinta plus baru putus cinta*

Cinta tu indah..cinta buat kita rasa gembira*ayat orang mabuk cinta*

Cinta ni..ntahla..perlu pengorbanan,perlu komitmen dan perlu tolak ansur*ayat orang blurr*

Ayat Kyra : cinta itu akan menghadapi masalah sekiranya cinta itu tak dipandu dengan kasih sayang,tidak diperbaiki dengan tolak ansur dan pemandunya laju malah terburu-buru.Tapi,cinta itu akan buat kita gembira jika dipandu dengan rasa hormat,rasa kasih sayang dan sambil layan siaran radio kepercayaan.

Dua-dua sayang : Macam mana nak buat pilihan?Si A sayang..Si B pun sayang,
Bila dengan A rindu B,bila dengan B rindu A..

macam mana nak bezakan?macam mana nak tahu pilihan hati kita..
*dialog on phone : de-rytpe,de-remember plus de-reka semula..hehe

Abu : Salam..sihat ke?dengar kata Migraine
Kyra : Tak berapa sihat la Bu..exam week sama kot..
Abu : orang ada masalah la kamu..(diam)
Kyra : masalah apa? kamu dengan ct ok?
Abu : Ct ok..Mira pun ok..
Kyra : hah??Mira??sapa plak dahh
Abu : haha..kamu ni suka buat lawak..
(maka berceritalah Abu tentang Mira dari A-Z sambung pulak sampai 1-10)

Kyra : ouhh..macam tu ke..so tak perang?
Abu : ntah..diorang tu baik je..payah betul..
Kyra : so sebenarnya apa masalah?*minah blurr
Abu : Ct ajak orang bertunang..orang buntu..dua -dua orang sayang..
Kyra : haha..makan nasi minyak la nanti nieyh..Buat la solat hajat..jgn jumpa buat seketika..pilih betul-betul..
Abu : oh..ok byep~!
Kyra : hah?dah nak letak..cepat tol..nak g mana?
Abu : orang nak buat apa yang kamu suruh tu la..
Kyra : (gelak)
Abu : agak-agak kalau payah sangat orang tunang dengan kamu jela..(klik~!talian di matikan)
Kyra : Gulp~!!aku??cis~!

So kalau korang la kan..korang buat macam mana?pilih yang mana?
*penggunaan bukan nama sebenar*

Thursday, October 21, 2010

Kes 20102010

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:54:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Setelah kesakitan Migraine hilang,setelah dah hampir 18 jam tak bercakap dengan Y,setelah hati yang membara hilang,dan setelah rasa kesal tak pergi sekolah menyurut.Maka muncul entry ini.

*Ini entry berkisarkan tentang 20102010.Haii..sabar itu separuh dari iman kan..so sabar!Gembira itu kehidupan kan..so bergembira~!

  1. pukul 12 tgh malam : masih menghadap nisbah dan formulae..:)
  2. pukul 2.30am : air nescafe*satu jag* dah habis minum..mata still segar~~bagus!
  3. pukul 3am : adik bangun cakap : akak burung hantu..tidoq laa..
  4. pukul 3.30am : masuk bilik nk tutup semua lampu*ni punca angin aku k.o
  5. entah pukul brapa :bangun dengan semangatnya nak mengadap paper bisness
  6. tengah exam : baru teringat hari ni 20102010..uniknya tarikh ni..:)
  7. dalam pukul 1.00pm : paper bisness settle..:) join lu'lu n buskar makan mee kuah..;)
  8. pukul 4.30pm : sampai rumah : adek bagitaw hot gossip : si Y mengadu kat mama cakap aku off light bilik dia,dia mengadu sampai nangis2 hanya kerna aku tutup lampu bilik dia.
  9. pukul 6 pm : borak dengan mama,mama tanya kisah sebenaq..aku cerita..then aku jadi sebal sebab perkara kecik tu pun dia nak mengadu sampai nangis2.Saja nak buat punca nak balik indon*ciss!
  10. 5 minit selepas : aku terus menangis depan mama,sebab geram dengan Y..*cilake punya Y..habis semua salah dia yang berat, yang ringan, yang segalanya aku bagitaw mama..termasuk tentang Y yang gatal nak menikah + suka cakap benda tak elok
  11. pukul 7 pm : rawat hati dengan dengar lagu vespa..terus buat post vespa..
  12. malam : terus migraine sebab tak cukup tido+too much nescafe+stress+sebal+penat
  13. entah pukul berapa : bangun muntah n felt dizzy gila
  14. pagi 21102010 : tak boleh bangun langsung + tak dapat amik paper tamadun*gila kesal~!
21102010 : pergi klinik : dapat mc :darah rendah:Doc says : u need rest

dan serta merta aku jadi geram balik dengan hamba yang bernama Y itu..puas hati engkau?puas?dah banyak aku sabar dan kali ni maaf!aku dah bongkarkan..biar kena buku dengan ruas..sebab lampu je kau nak kecoh satu rumah?sebab lampu je kau nak nangis2?sebab tu je?haylow~! please la..jangan jadi annoying person kat rumah ni.mentang2 aku diam je..kau tikam aku?

kesimpulan : jangan terlalu baik+jangan terlalu pasif dengan mereka.oke?

trying to be cool,
kyraismera

Wednesday, October 20, 2010

Vespa Hj Samad ~!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:16:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
post kali ni lebih berkisar tentang tradisi..apa yang tradisi sangat ni??haha..kepada pengtension-pengtension di luar sana sila baca entry kali ini..korang mesti taw moto vespa kan?moto tu sangat klasik dan unik..Kyra memang suka lagu ni..dan dari moto vespa wujud lagu vespa haji samad..video ni lebih fames area utara..rugi kalau tak tengok dan tak dengar..:)



Alang-alang dah cerita tentang vespa..mari kita list kan tengok..apa yang best tentang vespa ni..:)
Kelebihan dan ke'syok'an Vespa :
1.korang taw tak motor vespa bersistemkan monocoque ataupun body tanpa rangka..
2.sebenarnya vespa sestandard dengan moto lain..*kiranya sama je la kan dengan moto lain
3.nampak cool je bila kita naik sebab motor vespa motor klasik..malah limited edition
4.vespa ni guna teknologi bagasi..jangan pandang enteng..:)
5.dan Kyra rasa bila naik motor vespa,kadar untuk eksiden rendah sebab vespa mana boleh speed..:)

*Kyra rasa peragut tak kan meragut orang yang naik vespa..:)hehe

mood : tension,ingin senyum-senyum
sebab : .....
hope : boleh terus senyum
have to : study~!

~maaf kalau tidak memuaskan~

with love,
kyraismera

Tuesday, October 19, 2010

Kyra Perlu Anda!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 7:02:00 PM
Reactions: 
14 kata-kata hebat !
hyep!assalamualaikum..

post kali ni nak mintak pendapat semua..:) nampak tak header yang besar tu..huhu..tu header baru..macam besar sangat je kan?ade tak sape2 yang tahu saiz sebenar untuk header?kalau taw..Kyra harap tolong bagitaw Kyra eh..pastu komen la header ni..ok ke tak..ape yang patut di ubah or ditambah..

next..nak cakap pasal lagu..lagu kat blog ni..korang rasa sesuai tak?or patut remove je lagu...suggest lagu kat Kyra please....:)

dan seterusnya...paling penting..Kyra nak tahu tentang keistimewaan negeri sabah,sarawak dan melaka..contoh..tempat2 menarik yang boleh dilawati..tempat2 lepak..dan adik beradik tu la..
Klau boleh Kyra nak pendapat tentang kehidupan..tolong eh..bagitaw lah tentang cinta ke pengalaman ke..apa2 je..Kyra sebenarnya tengah buat cerpen..:) tajaan USM..so need all thats..
bantu Kyra eh!!korang boleh hantar mail or reply by komen kat bawah ni..

tenkiu semua..
with love,
kyraismera

Friday, October 15, 2010

Itu Menantu Saya!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 12:15:00 PM
Reactions: 
18 kata-kata hebat !
Assalamualaikum..*aceh..baik sungguh anak dara ny*

Menantu?kenapa tetibe keluar pasal menantu?dah galak nak kahwin ke? :P
Jawapannya..E.N.T.A.H *ulat bulu dah naik daunnn*debushh!!oke..dah kena tumbuk..

Sebenarnya kyra pun pening-pening lagi tentang ciri-ciri menantu pilahan ni..
berdasarkan ape eh diorang tengok?
a)rupa paras?
b)harta?
c)budi bahasa?
d)keupayaan masuk dapur..?a.k.a pandai masak?
e)tak cakap banyak?
f)cakap banyak?
g)pandai amik hati?
h)muka poyo?hehe..pang!!oke..dah kena tampar..

Pening-pening..hehe..kyra ada kenal sorang pakcik ni..dia kawan uncle kyra..
dia ni pelik ya amat! tiap tahun mesti dia akan datang rumah kyra..dan setiap tahun itulah dia datang bersama ayat..''nasib baikla anak saya kecik lagi..kalau tak..dah lama buat menantu..aii geram sangat aih!!''..

sungguh! kyra tak tipu..tu ayat dia setiap tahun..dan setiap kali dia nak balik macam ni pulak ayat dia...''kalau la boleh..dah lama sayabuat bini numbor dua..''

haa..ayat yang last tu memang tak boleh blah!ada ke patut macam tu..dan sampai sekarang..tiap kali dia datang..kyra akan duduk dalam bilik sampai dia ugut nak masuk bilik..baruu kyra keluar..

kyra cerita ni bukan nak megah-megah atau bangga diri tapi..pelik dengan sikap mereka..dan dah tak tahan simpan persoalan ini sorang-sorang..*ayat sedih*
usia kyra masih muda+mentah lagi..tapi..setiap kali keluar..mesti je tanya..dah ada ke?nak kenal dengan anak makcik tak?

ohh.tepuk dahi kyra..perli kyra eh?tahu la..rupa tak ada..dan tak de pape pun..ciss..kyra dah emo!debusshh!!satu lagi tumbukan..

kyra rasa..semua gadis rasa macam ni kan..semua gadis pernah kena macam ni kan..
mungkin sebab dulu kyra selalu jawab..''err..takde lagi makcik..tak kawin lagi..belajar lagi..''
sampai sekarang kyra tak reti bercinta..bukan tak pernah..pernah..tapi tak reti..huhu..
so sape leh ajar kyra cinta*gatai*pangg!!debushh!!amik kau....eh2..tapi kyra nak bercinta lepas kawen..oke tak?hehe..:D standby nak lempang..

sebelum kena lempang+tumbuk..kyra nak habaq mai kat hampa yang..
*post kali ini sangat poyo*
*rindu pakcik berudu*
*sudah mula rasa ingin bercinta..tapi tak de calon*padan muka..haha

sape2 nak kenal kyra..hantar la mail..offline msg ke..haha..:P

Thursday, October 14, 2010

bercinta seumpama tak pernah bercinta..!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 3:31:00 PM
Reactions: 
4 kata-kata hebat !
hyep!no more berudu..suda dimerdekakan..bak buskar menyanyi..tanggal 2010 berudu2 dilepaskan..slanga lagu merdeka..

bercinta macam tak pernah bercinta?apakah??
okeh..macam ni..Kyra pun pernah bercinta tapi tak lah terlalu obses dengan mereka-mereka itu..
dan kyra juga pernah merasa apa itu cinta..tapi taklah sampai meraung melalak di hadapan orang ramai..dan kyra juga pernah merasa..wahh!adakah ini cinta..?tapi xde la sampai menggila-gila dan lupa sanak saudara..cis..tak guna punya cinta!

kenapa tak guna?sebab cara mereka bercinta salah..cinta yang salah dari segi undang-undang negara bangsa dan juga agama*sudah melalut*

cis kau kyra!apa kau ingat cinta kau tu bagus??nasihat orang!huh diam!

okeh..kyra diam..tapi..cinta kyra berbeza..kyra tak lagi bercinta selepas dia menjadi yang terakhir.haha.biar aku bersama duniaku..

tapi kamu itu!!pliss..tolong..jangan bikin kyra tensen!sebab?sebab kyra ketua yang harus saja menyelesaikan semua..hanya ketua yang perlu mendengar tanpa geleng ya atau nafi tidak*terbalik kat situ*

dan kerna ketua yang perlu beralah sampai satu tahap kyra akan jerit "tidak"..
dan jangan kau bercinta seumpama kau tidak pernah bercinta..oke??
kerna semua orang pernah bercinta dan kami tidak bercinta seperti cara kamu bercinta yang macam orang tak tahu apa itu cinta dan tak bisa tahu apa erti esbenarnya cinta!

cis..kyra dah marah+tension!uhuks..ahad ada papers sampai next weeks..
cis..masih tidak study..
cis..masih nyanyi-nyanyi..
cis kerna terlalu banyak cis..
cheese!!ya kyra mahu cheesee!!
dan peace no war..!

haha..:)

Monday, October 11, 2010

Berudu ku berudu mu?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 4:17:00 PM
Reactions: 
11 kata-kata hebat !

Berudu ku berudu mu??adehhh..korang ingat ade ke orang akan cakap ungkapan mesra macam tu?:)

Okeh..mungkin kalau korang bela kucing..mungkin lah korang akan dengar ayat mesra tu..tapi kalau takat bela berudu..rasenya tak kot korang merasa dengar ungkapan mesra tu..hehe..

Oryte..ny cter sekuel pakcik berudu..hehe..main taram je panggil berudu tu pakcik..tak senohoh btul..:P ..poor my baby..:D

Berudu saya yang sekor tu okeh je..sihat walafiat..:) tapi yang lagi sekor tu..erkk..arr..dah jadik nyawa-nyawa frog gtuh..maybe sebab yang tu dah tumbuh kaki..so its need more space+food+oxygen n etc untuk hidup..haha..dia semput sebab saya Cuma letak kan dia dalam botol ..banyak air pulak tu..surely la dia xselesa..:)makanan pun tak kasi..

Sangat sadis tuannya>>:D..tapi..bby berudu tu nak kasi makan ape??roti?eh biar betul?insect?mulut dy kecik je..xlepas nak kasi makan insect..so nak bagi makan ape eh?

bagi la cadangan ..supaya bby berudu tu tak mati..

*curi2 hupdate blog..:)(:*

Thursday, October 07, 2010

Hobi baru : Bela Berudu

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:49:00 PM
Reactions: 
21 kata-kata hebat !

Berudu??Hobi??
okeh..tak taw kenapa..tetiba je rasa nak bela berudu..mungkin pagi-pagi saya selalu tengok berudu tu berenang renang kat kolam sekolah kot..

So,tanpa berfikiran panjang dan munasabah..saya terus suruh Yong Seng tangkapkan dua ekor berudu..:) wee..kami letak dalam botol..then tinggal kat sekolah..kat dalam kelas..kat meja belakang..hehe

Okeh..esok cuti..Sabtu cuti..Ahad sekolah!!agak2 apa dah jadi eh dengan berudu tu?dah jadi katak ke?ke masih berudu?ntah2 dah mati..hehe..

Hopefully xjadi katak lagi..sebab nak tengok macam mana katak tu membesar..beruduku..tunggu saya hari Ahad!!

*plizz jangan jd katak lagi..kalau tak mesti semua terjerit2 nty..


Wednesday, October 06, 2010

Award Blog Hebat !

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 4:48:00 PM
Reactions: 
5 kata-kata hebat !

Wahh..bestnya hari ny..dapat 2 award..first dari sis Elyn..n terbaru dari Dark Rose..
Tenkiu..tenkiu..less than 3...

Hebat ke blog Kyra neh??huhu..ape pun..thanks ya!! Okeh..meh kita jawab soklan yang diberi..:)

1)name blog anda buat masa ini?
Kyra Ismera

2)Anda rasa blog anda hebat?
Hebat ke??Newbie lagi..huhu

3)Benda yg anda sayang?
Benda?Blog lah!!sayang giler..

4)Anda tengok waktu dekat mane?
Lovely Watch..:)

5)Web sesawang yg selalu anda jenguk?
Blogger :)


6)Letak 3 hingga 5 blog yang anda rasa 'Blog Hebat'

Award!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:42:00 AM
Reactions: 
8 kata-kata hebat !


weeweeet..sepanjang menceburkan diri dalam blogging ny..ny la award ke2..dari sis Elyn..tenkiu sis !!

1.Write 5 interesting facts about the person who gave u this award
1) suka warna merah hitam
2) minat upin dan ipin
3) orang negori..:)
4) blogger otai..:)
5) pernah letak lagu muhasabah cinta as background music..dulu-dulu..:P

2. Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby
1) gila blogging sampai tak study..haha
2) suka kaler pink-kuning..weeweett..:P..
3) kadang BW sampai larut pagi..dun try dis at room..kekeke
4) pernah tak tido sebab dok adjust blog..(poyo kot)
5) lebih selesa di panggil Kyra
6) suka pakai baju tido walaupun bukan waktu malam..ngee~~
7) suka kaler unggu !
8) cita-cita dulu nak jadi nanny..haha
9) kaki baca novel dan
10) kaki buat cerpen

3.Pick your most 10 deserving recipients and describe them
1.suzierahman
2.darkrose
3.buskar
4.dak eina
5.syak-kikilalah
6.botak
7.izzaty
8.cikepal
9.si biskut
10.garuda

tenkiu again !! muahh!! :P :)(:

Tuesday, October 05, 2010

Alamak Kantoi!!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:01:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
okeh..video ny please ya..makcik2 ibu mengandung..kanak-kanak tadika tidak dibenarkan tengok..bukan teruk..bukan negatif..cuma kalau tengok takut tak faham..haha..video ini hanya sesuai untuk orang-orangan yang tension lagi stress..hee..:)

video apakah ini?jengjengjeng!!kantoi dalam bilik woii!!wah!!panas!!meh kita saksikan..ngee!:P


haha..

Sunday, October 03, 2010

Men attitude..its is??

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 5:04:00 PM
Reactions: 
7 kata-kata hebat !
huh.i dun noe y.but i think men are selfish.
they ask 4 the girl to wait him until him cum back.then.the girl wait like sucks!!waitin.waitin.waitin.n waitin like dumbs.
n after a year the men cum.the men said.
sorry.i got new one.so.the dumbs girl cried as much as she can.
thinking bout him.thinking bout herself.thinking how dumbs she is.
thinking all that with tears.
while the f*****g men enjoying their day wit da new girl.having lepaking like hantu.(hantu also noe blik rmah..not like them)...
and one moments split..
the new girl left him(girl that having lepaking together).
n said u are bored dungu!!stay away!!
then.that f*****g guy start thinking about the girl that he had left after a year.
he felt so terrible n want to be together again..

so..lets we smrise this..
men attitude some times too bad..
pity to the girl huh.but wat to say wat to do.
do sometime gurl terlalu setia n sometimes setia xbertempat..

~dunno y im to emo n wrote this~

Saturday, October 02, 2010

Resipi cucur udang

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:58:00 PM
Reactions: 
3 kata-kata hebat !
Assalamualaikum..

hari tu dah buat  entry  petua cucur udang kan..tapi kali ni..nak bagi resipi A-Z plak..atas permintaan Fiza..:)
sape yang nak cuba boleh la..senang je..:) :P


  1. bancuh tepung gandum(agak2 la kuantiti tepung..nak makan banyak..banyaklah tepung)dengan udang,tougeh atau kucai..:)
  2. sebiji telur
  3. 1 tea spoon of planta
  4. pastikan air yang kita bancuh tu berpadanan dengan tepung..jangan terlalu cair dan terlalu likat..kalau cair susah nak goreng..kalau terlalu likat..nanti keras dan kental..
  5. bila semua dah adunkan sekali..barulah letak garam sesedap rasa dan letak sedikit kunyit..kunyit tu sikit je..jangan terlalu banyak
  6. then boleh goreng..(pastikan minyak betul-betul panas)
  7. goreng tu boleh guna sudu kalau tak reti guna tangan tapi guna sudu kena betul-betul teliti..sebab kalau main cincai je..bentuk cucur tu tak cun..:)
  8. then goreng macam biasa la..(tengok post ni kalau nak lagi the bomm ! here the sekerettt :) : petua cucur udang)


kuah kacang :

1.kacang tumbuk dalam paket tu..
2.campur dengan sos cili,sos tomato,kicap,cili blend(satu sudu),gula dan garam..(gula dan garam jangan terlalu banyak)
3.sebatikan dengan air panas..
4.kalau minat cair..lebihkan air..kalau minat pekat..pandai-pandai agak la ye...

kalau nak rasa kelainan..cuba makan cucur udang dengan kuah kari..ermm..yummy!

semoga berjaya dan selamat mencuba!!

Petua Cucur Udang..

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:51:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
hyep!wah..tetibe rasa teruja nak cerita sal cucur udang..errm..saje je la nak kongsi rahsia cucur udang menjadi top,delicious n ranggup..:P

okeh..ini resipi orang utara + orang pahang..gempak tak??haha

1.bancuh tepung macam biasa..cuma bancuh tepung dengan air sejuk..baru nanti cucur tu ranggup..dan tak terlalu kental..

2.letak planta sikit kat dalam bancuhan tepung..baru cucur tu tak serap minyak waktu menggoreng...

3.jangan letak kunyit terlalu banyak..sikit je..jangan sampai tak nampak warna tepung..sebab nanti warna cucur bila garing sangat menyelerakan..yummy!

4.pastikan minyak betul2 panas..sebaiknya..panaskan minyak sebelum buat bancuhan..baru betul panas!

5.pastikan kuantiti minyak cukup..jangan terlalu banyak atau terlalu sikit..

6.waktu menggoreng tu..jangan biarkan cucur tu..sentiasa alihkan cucur @sentiasa goreng..jangan berhenti.Kebanyakkan kita goreng..then biar lama baru kalih kan?jangan buat macam tu..kena sentiasa goreng..

7.jangan perlahankan api..biar api kuat(make sure jangan lalai)..kalau api perlahan..cucur tak sedap..akan serap minyak..

Erm..rasanya dah cukup kot 7 petua ni..selamat mencuba!!gerenti sedap punyalahh!!
 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea