Sunday, January 30, 2011

First love 2 first couple?

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:35:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !
Assalamualaikum..first skali nk mntak maap sgt2 sbb post ny re-post..xde idea utk terbaru..sory k..pape pun..njoy~!!



Cakap pasal cinta la..boleh tak?nak baca tak?nak tahu tak?eh..banyak pulak soalan..maap yer..

berbalik pada tajuk entry ni..first love 2 first couple??eh2..yeke??macam tidak je..tapi dalam kes ni..masing-masing punya pendapat tersendiri..yela..semua pernah rasa apa itu cinta..kan?

Wednesday, January 19, 2011

Kebaikan Derma Darah : Pitam : Merit 40

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:00:00 AM
Reactions: 
6 kata-kata hebat !
First sekali..maaf la sebab sudah lama tak cuci sawang dekat blog..sampai ade yang dah komplain terlalu banyak sesawang dekat sini..sory sangat2 ye..

Okeyla..taknak membebel panjang..kita terus masuk dekat kisah derma darah..
Takut jarum? Tak boleh tengok darah? Takut? Ngeri?

Ahh..ketepikan je semua tu..ingatla satu benda..darah kita sangat bermakna..cuba bayangkan kalau ahli keluarga kita eksiden dan mengalami komplikasi pendarahan yang teruk..dan di saat itu apa yang perlu untuk menyelamatkan nyawa itu adalah dengan menggantikan darah yang sudah kehilangan.Dan andai kata tetiba time tu..doktor cakap tak de darah yang sesuai untuk badan mangsa dan akhirnya mangsa meninggal hanya kerna kekurangan darah..mesti masa tu kita mula terfikir kan.., ‘’antara berjuta rakyat Malaysia ni..kenapa tak de seorang pun yang darah dia sesuai dengn darah mangsa..?’’ dan masa tu jugak mesti kita terfikir yang ‘‘xde orang derma darah ke?kempen banyak je..tapi tak kan tak dapat sambutan??’’
Oke..cuba lihat balik pada diri kita..kita pernah derma darah ke?pernah ke kita care tentang kempen derma darah..tak kan?selalu nya kita akan beralasan “alah,biarlah diorang yang derma..”,”untuk ape derma darah??penting ke??”,”tak nak derma darah..buat rugi darah aku je”..

Ny semua alasan yang biasa kita dengar..paling biasa : alasan takut jarum,takut darah dan sebagainya..takut jarum??npe sepanjang hidup ny korang xpernah disuntik ke??takut darah??korang tak pernah luka2 ke??fobia ke tengok luka korang tu?? tapi xpe..sy faham korang takut :)

Sebenarnya derma darah ny tak la sakit pun..Cuma rasa disuntik seperti biasa..dan waktu darah mengalir ke beg tu (waktu derma) kita tak rasa sedikit sakit pun..Cuma kita rasa penat lepas menderma..

Sebaiknya makan dulu sebelum derma..sebab kalau korang pergi menderma dengan dengan perut kosong dan kondisi yang tak cukup tidur memang korang berpotensi untuk pitam..
Sebut pasal pitam ny..nk selitkan jugak kisah sy menderma darah..hoho (sambil menyelam minum air)

Dekat ipta kitorang buat kempen derma darah anjuran JPP a.k.a Jabatan Perwakilan Pelajar selama tiga hari..hari pertama,majlis tu berlangsung dengan jayanya..tapi saya sikit pun tak terfikir nk menderma..lalu area menderma pun buat nampak tak nampak je..

Esoknya pulak..ade kawan ajak menderma..terus terfikir..betapa berguna darah yang didermakan untuk menyelamatkan insan2 yang sedang nyawa2 ikan..so dengan perasaan cuak+takut+nak tak nak..saya stared je kat kain rentang pink tu..otak masih lagi fikir..aku ny waras ke tetibe nak menderma..so hari tu berlalu dengan pelbagai persoalan yang tak terungkai..masih lagi tak dapat kate putus sama ada nk menderma atau tak..

Hari ketiga..entah kenapa banyak pulak time terluang pagi tu..lecture pulak xde..so tak tentu arah la kitorang tentang mane nak dituju..mungkin waktu tu la kot..hidayah turun kat sy suruh saya menderma..maka dengan muka takut+tak makan+tak cukup tido..saya pergi daftar untuk menderma..

Mulanya agak gerun bila akak nurse tu terang effect menderma kalau kondisi badan yang memang tak sesuai untuk menderma ..tapi terpandang pulak notis : penderma darah di berikan merit sebanyak 40 mata..

Wah..ini peluang keemasan..40 tu!!bukannya sikit..so terus tunjuk muka ala2 sihat kat akak nurse walaupun sebenarnya time tu muka memang dah agak pucat..sebab dalam minggu tu memang tdo lewat..paling awal pukul 3..

Akibat degil dan sifat berani mati serta semangat markah merit..akhirnya berjaya jugak menderma..tapiiii..selepas menderma tu..bermulalah kisah drama sebabak..haha
Sememangnya muka sudah pucat gila time tu..sampai akak nurse tak kasi bangun dan suruh baring selama 30min..wow..memang lama!!orang lain 5 min je..selepas 30min berlalu..sy cuba bangun..alangkah cerdik pandainya saya bila sekali lagi drama sebabak sy tak menjadi..badan saya menggigil!!dan..gelap..blur..dan..dengar akak tu cakap..’’dik baring dik..menggigil ny..rehat dulu..’’ dan tetibe syiling terus jadi bulat2..hehe..dan akak nurse datang tarik bantal dan letak kotak tinggi dekat kaki..pas2..tetibe ade orang dtg mnjenguk..slamber badak datang dgn muka caring n konon2 nk teman kan kite kat situ..tapi dy pun takut darah..pape pun dy da janji nk g derma darah sem dpan sme2..kita tgu dan lihat..wan,sy pgang jnji awak

Seterusnya??xnk cte..haha..malu!!
Moralnya..jangan pergi menderma bila keadaan anda lemah :D

Wednesday, January 05, 2011

kotak pensil ke kaki berstoking??

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 6:33:00 PM
Reactions: 
3 kata-kata hebat !
Hali ni wa mau cita sama lu wolang..hali ni wa manyak malu woo..haiyaa..wa terpegang classmate wa punya kaki..aiyakk..lagi malu bila dia pakai stoking..geli pulak bila wa pikir2 balik..haiya..haiya..

Cini wa story sama lu wolaaang..come rapat2..wa mau bukak cita wa..uhuks..adoi..wa sampai batuk2..soli2..ehh apek pulak..tuka2..:D

Hari ni 5 hari bulan..hari rabu kan?tadi aku msuk kelas marketing..hari ni aku punya kelas bukan dekat kelas biasa..aku punya kelas dekat bilik BPK.. bilik tu best skit la..bilik tu bukan macam bilik kuliah..tapi bilik untuk siswa siswi buat presentation..bilik tu gelap2..

Kerusi bilik tu bukan calang2 kerusi..kerusi dia ala-ala kerusi untuk majlis formal gitu..yang ada wana merah atau biru tu..yang bila korang duduk seedaaappp..tapi kerusi itu ade meja sekali yang untuk tulis..pandai2 korang la nak imagine macam mana rupa kerusi tuu..

aku punya kotak pensil cun punya…berkain warna hitam dengan belang putih..aku letak kat sisi tepi sebab meja tu dah penuh dengan buku..lagi pun meja tu kecik aja..so aku pun pegang2,usap2 la aku punya pensil box sambil dengar dengan khusyuknya apa yang lec membebel kat depan..

Bila time break.. kawan kat balakang panggil..dia suruh aku terang apa tu marketing intermediaries..aku pong terang la melalui pemahaman aku ny..aku tak perasan pulak yang dia letak kaki dia dekat aku punya sisi kerusi..macam cita tadi..lepas aku explain..aku pegang 2 la pensil case..tapi tetibe ada rasa cam lain je..nape aku punya pensilcase ade macam jari-jari..bulat depan pulak..akupunya pensil case panjang..aku pun dengan cuaknya pandang la sisi kerusi..

Mak nenek memang aku terkejut besar..aku pegang kaki dia..!!kurang asam punya mamat..dia gelak kat aku tahap gaban..sampai muka dia merah wohh..terhinjut2 badan dia gelakkan aku..orang sebelah,si Rafi pun dah tuka muka jadi wana merah..haiyakkk..malu nyaaa…aku da terpegang kaki berstoking si Hakam!!..huhu..adoi..harap2 pas ny tak jadi da la kes ny…si Hakam pun satu bukan nk bgtaw..bleyh wat derk je..nah gmbar diorang..aku cilok dr fb



ni la diorang..baju putih tu Hakam..yang aku terpegang tu..sebelah dia Rafi..and sorang lagi Wan

Monday, January 03, 2011

Jodoh 2011 :)

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 5:04:00 PM
Reactions: 
7 kata-kata hebat !
Hyep!dah lama menyepi..dah sekarang baru timbul..timbul untuk menulis kerana hadirnya cinta..timbul untuk menulis kerana umur sudah meningkat dewasa dan timbul semula juga kerana tahun baru!!ohh ya..sebelum terlupa..selamat tahun baru!!welcome well 2011 and farewell 2010..

Cinta??penting ke??untuk ape cinta tu??sumber inspirasi??tipu2!!hati..kuatlah engkau agar menyisir jauh perasaan yang satu tu..walau cinta itu baik..tapi ia sesuatu yang perit..sabar ya hati..:) kalau jodoh tak ke mana..:)

Jodoh??kenapa aku sibuk pasal jodoh ny??belajar setahun jagung dah pikir pasal jodoh??terdesak??takut fikirkan hal yang satu tu..

Ehh betul ke kalau umur sekarang xde kekasih hati nanti payah nak jumpa kekasih hati??biar betul??harap2 tu semua palsu..jangan la cakap tu betul..tak meraso eden naik pelamin..bukan terdesak..Cuma takut dengan isu yang satu tu..

Tapi sebagai wanita,tak kan kita pulak yang nak terhegeh-hegeh cari pakwe kan..tak kan nak ngorat sang jejaka??ke memang zaman sekarang macam tu??pernah jugak tanya kat seorang kawan tentang hal yang satu ni..dia cakap zaman sekarang ni semua dah berubah..perempauan kena cepat bertindak..cepat bertindak??kenapa??

Okeh..sebab yang pertama..dunia sekarang,populasi perempuan lebih ramai berbanding lelaki..so perempuan terpaksalah bersaing untuk mendapatkan jejaka yang dah agak makin pupus ny..yela..kalau tak bertindak melepas la..tak pun kena jadi madu..ehh betul ke macam tu??minta di jauhkan la segala janda dan madu tu semua..

Bagi aku..perempuan tak payah la nak bertindak lebih-lebih..boleh berusaha..tapi jangan terlalu over..kita punya maruah…jangan sebab laki sanggup jual body..jangan sebab laki sanggup berperang..jangan!!maruah kita terlalu mahal..tak juga bermaksud jual mahal..Cuma cool-cool aja  tak gitu??insyaallah..kalau ada jodoh tak kemana..tunggu je..:)dan mungkin 2011 ni jodoh saya :P
 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea