Monday, May 26, 2014

Dia, Mungkin Jodohmu

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:59:00 AM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !


Assalamualaikum.

Kisah cinta, kisah yang senantiasa ada pada setiap diri manusia. Cinta yang pelbagai. Cinta ibu bapa, cinta keluarga, cinta satu sama lain dan cinta Ilahi.

dan, untuk kali ini, terus kuat aku untuk menaip kisah cinta antara manusia, uda dan dara.

ada manisnya,- pertengahannya duka dan mungkin - pengakhirannya bahagia.

siapa sangka ?

siapa sangka bagaimana pengakhiran sebuah cinta itu akan berakhir.

tidak mustahil andai permulaannya suka dan bahagia, tapi pengakhirannya duka.

dan tidak mustahil juga, andai permulaannya sakit dan perit, tapi pengakhirannya sebuah kebahagian.

dan begitu juga kisah dia.

padaku, dia memang seorang yang kuat.

cuba juga aku bayangkan sekiranya aku itu dia.

rasanya.......

ya Allah, jauhkanlah kebarangkalian itu terjadi padaku.

apa pun, aku yakin mereka sangat kuat tembok perasaannya.

cuma kadang kala ego yang mustahilkan segala.

teruskan berjuang, dan berdoa.

itu saja yang mampu aku katakan buat mereka.

ya, mereka itu dia dan dia

tanpa restu keluarga hubungan entah kemana.

hanya doa bakal merubah segala.

bukan pandangan luaran sebagai tanda aras penilaian.

tapi hati yang ikhlas, kunci utama jawapan penilaian.






Friday, May 23, 2014

Sambutan Hari Guru !

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 8:49:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !






Assalamualaikum !

Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menyambut Sambutan Hari Guru untuk tahun 2014 ! 

Siapa sangka siapa duga kan ?

Pengalaman yang sangattt mahal !

Allahu ! 

Rasa nak menitis air mata !

Walaupun entry ini agakk lambat, tapi perasaan masa sambutan tu masih terasa.

Mulanya seperti biasa, tapi !

Saat saat tergempar tu bermulaa bila PK Hem beri kepercayaan kat aku untuk baca teks ucapan/ teks perutusan hari guru.

Allahu ! ketaqnyaa ! kenapa tiba-tiba ?

Sebab cikgu lain dah dapat sebelum tu lagi, bolehla practice dengan potong mana-mana patut. hee

Tapi takpalah, PK Hem kata " I put my trust to you Hanis "

waa.. besarnya harapan !

okelah okelah. sempat telek belek dalam masa 5 min camtu je.. 

tup tup,

nama dah panggil ! haa sudahhh !

apa pun semuanya Alhamdulillah :) selamatt dengan jayanya !

the best part masa aku berucap tu Guru Besar bangun n snap my picture for quite a long time !

dup dap dup dap masa dah.

dalam hati dah macam-macam. ada salah baca ke ?

sebab masa orang lain berucap tak de pulak dia nak snap gambar bagai kan..

lepas turun tu, jadilah bahan gurauaannn cikgu-cikgu lain..

mampu senyumm je.. hehehe

habis je semua wakil-wakil pengarah dan menteri berucap, semua guru di jemput naik pentas untuk nyanyian lagu Kami Guru Malaysia dengan lagu Transformasi Pendidikan Negara dan diakhiri dengan ikrar guru.

Masa nyanyi lagi kami Guru Malaysia tu, alahai hati, sebak je rasa.. rasa berkobar-kobar n lagi semangat nak mendidik anak bangsa.

bla bla bla.

settle perhimpunan.

bla bla bla.

settle permainan guru bersama murid.

bla bla bla

majlis pertukaran hadiah antara guru dan sesi murid bagi hadiah kepada cikgu.

hadiah toksah cakap.

sampai cikgu-cikgu kata hadiah Hanis 'selori'

penuh seat kereta bahagian belakang ! ==,

apapun sangatla best ! hargai guru anda okey !

mengajar penuh ikhlas dan bukan makan gaji buta !




Friday, May 09, 2014

Fobia Kucing - Ailurophobia

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 9:14:00 PM
Reactions: 
2 kata-kata hebat !





Ailurophobia bermaksud takut kepada kucing. Tetapi, jika anda perasan, kucing akan tertarik untuk lebih mendekati si fobia kucing ini.
, seperti di dalam gambar.

Ini kerana jika seekor kucing masuk ke dalam sebuah bilik dipenuhi orang. Orang yang sukakan kucing akan memberikan bahasa tubuh yang menjemput kucing untuk digesel dan dimanja. Berbanding si fobia kucing yang akan menunjukkan bahasa tubuh seperti duduk diam, merapatkan tangan dan kaki serta agak kaku posturnya.



Si kucing akan nampak bahasa tubuh serta posisi si fobia kucing adalah sangat kurang faktor mengancam keselamatan, dan akhirnya lebih tertarik kepada mereka untuk diterokai dan disiasat kemudiannya.
Aneh bukan?







Monday, May 05, 2014

Stress Stabilizer

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:39:00 AM
Reactions: 
1 kata-kata hebat !





Assalamualaikum !

Apa itu stress stabilizer ? Sebelum menghuraikan seterusnya dan seterusnya, lets me expand more tentang apa itu stress.

Ohh ya, entry kali focus on how to overcome your stress, tips by me. * eceh

Untuk aku, stress dan penyelesaian ada 3.

tahap stress :

low stress - sesuatu yang boleh di-handle-kan dalam tempoh yang segera dan tidak melibatkan pihak lain. 
                   
moderate stress - sesuatu yang.. ya moderate.. mengikut kotak fikiran aku, stress tahap dua ini mungkin memakan masa paling kurang 2 hari untuk 'masalah' tersebut berada dengan gigihnya dalam minda anda dan ya.. akan turut mempengaruhi emosi anda.

high defenition stress - hambik kau. Istilah apa yang aku guna melambangkan high-nya stress tersebut. Dimana akan melibatkan sekumpulan manusia atau individu atau sorang dua. Dan sudah semestinya akan mengambil masa yang sangat lama untuk di-settle-kan atau untuk dilupakan.

itu tahap stress.

sekarang move to kesan stress :

1. bila stress, anda akan mengalami keadaan-keadaan seperti dibawah berdasarkan tahap stress anda.

yang pertama ya akak abang adik,

Anda akan makan tanpa henti dan magiknya seolah-olah perasaan kenyang itu tidak wujud. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case.

yang kedua ya abang adik akak

Anda akan hilang selera makan dan magiknya seolah-olah perasaan lapar itu tidak wujud. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case.

yang ketiga ya adik akak abang

Anda akan berasa sesuatu perasaan yang aneh dimana seolah-olah kesemua perasaan telah dicampur adukkan ! Dan anda tidak mampu nak terangkan apa sebenarnya perasaan anda seolah-olah tiada manusia pun yang wujud untuk memahami situasi anda. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case

dan ketiga-ketiga kesan ini pasti anda anda semua pernah alami bukan ?

apa yang aku lakukan ? atau mungkin sebagai perkongsian untuk dicuba bersama ? *aiceh sekali lagi

1. bila perasaan kenyang tu tak wujud, aku melantakkk je. Hilang pedulik apa orang kata. Sebab untuk itu saja yang boleh ringankan stress. So let it be. Takat gemuk boleh kurus balik............... pfftt

2. bila perasaan lapar tu tak wujud, aku minumm je. Hilang pedulik apa orang kata tentang kesedapan kesedapan makanan yang hanya lalu untuk dipandang bukan dijamah. So let it be. Boleh kurus balik ye dak ? hehehe

3. bila perasaan aneh tu wujud, aku lepak secret recipe sensoranggg je. Hilang pedulik apa orang kata forever alone ? yang penting one slice of cake with a cup of espresso. 

Aku pun tak tau kenapa tapi cara ketiga tu paling cepat cure aku punya tahap-tahap stress. maybe a cup of espresso and a slice of cake just cheer me up ? and yaa thats my stress stabilizer ! :)

dan ya, apa pun. Jangan lupa berdoa ye akak adik abang. Allah tempat kita meluahkan segalanya. :)



tahun lepas.. dann

tahun ini.. hmmm

ok. badan macam dipampampampampam. bukan sebab stress ye adik akak. ini sebab happy sangat.

pftt. gemuk.

motif letak gambar ?

suka gua punya hati !



Saturday, May 03, 2014

Frust habis !!

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:05:00 PM
Reactions: 
0 kata-kata hebat !





Assalamualaikum..

Serius frust tertonggeng tonggeng. Haa, punya frust sampai tanda aras frust tu tertonggeng tonggeng. 

Haih.

Untuk kesekian kalinya baru aku faham iklan

"sannntannn dahh habisss"

kah kah kah

so pe cer ?

alkisah, aku ni peminum tegar milo tabur ais. wuuu, sedap ! nikmat ! tahuk ?

selalunya aku akan minum milo waktu pagi atau sebelum tidoq.

tapi seminggu dua ni, dah tak minum milo.

kengkonon nak diet lah pffftt

tapi tapi tadi terasa sangat nakk minum milo.

dah keluarkan susu, dah keluarkan ais !

bila nak ambil milo.

ambil balang

'' milooo dahhh habissss''

frust frust frust

simpan balik susu, ais.

minum air kosong,

sob sob

dan sekarang faham dah kenapa makcik tu jerit cenggitu bila santannn dahhh habiss

frust jugak la tu..

 * gua tak de monyet nak mintak tolong belikan milo

kih kih kih





berani ? try klik : sini

aku pun tak tau apa functionnya. engkorang try la test. 
 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea