|
Kerabu Pucuk Ubi Daun Kesum by KyraIsmera |
Bahan-Bahan:
- Pucuk Ubi ( Direbus terlebih dahulu bersama sedikit garam )
- Daun Kesum
- Bawang besar
- Santan parut ( Disangai kekuningan )
- Cili merah
- Cili padi
- Belacan
- Kerisik
- Cili besar 2-3 batang
- Cili padi 5 batang
- 1 inci belacan
- 1 sudu makan kerisik
- Secubit garam
Cara Penyediaan:
1. Rebus pucuk ubi sehingga empuk bersama secubit garam. Toskan.
2. Sangai kelapa parut hingga kekuningan
3. Hiris pucuk ubi, daun kesum
4. Hiris bawang
5. Gaulkan bersama bahan kisar
6. Masukkan kelapa parut yang disangai
7. Gaul sebati dan siap !
-
Tips :
1. Lagi pedas lagi sedap, tapi ikut citarasa masing-masing
2. Sukatan daun kesum lebih sedikit berbanding sukatan pucuk ubi.
0 kata-kata hebat !:
Post a Comment