Bahan-Bahan:
- 1 bungkus laksa kering
- 1 tin besar sardin
- 3 sudu besar belacan
- 2 kuntum bunga kantan. dibelah 4
- 1 ikat daun kesum
- 3-4 keping asam keping
- Garam, secukup rasa
- 10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
- 2 biji bawang besar (saiz sederhana)
- 3 sudu besar belacan
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili padi (ikut citarasa)
- sedikit air
- Kisar asing : Sardin tin yang dibilas + sedikit air
- 5 biji telur, direbus
- 2 biji bawang besar, hiris nipis
- 1 batang timun, hiris nipis
- Limau nipis, di potong
- 1 ikat daun selom
- cili padi, hiris nipis
-
- Rendam laksa kering dan kemudian rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
- Tumis bahan kisar halus hingga cili berwarna gelap dan terbit minyak. Masukkan bungan kantan, daun kesum dan asam keping semasa menumis.
- Kisar sardin tin. Tanpa sos sardin. Seeloknya bilas sedikit ikan sardin tersebut sebelum dikisar.
- Kisar sardin tadi dengan air yang bersesuaian. Jangan terlalu banyak sehingga cair.
- Masukkan sardin kisar bersama tumisan
- Biarkan mendidih seketika
- Masukkan garam ; rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.
- Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan hiasan.
-
Tips :
1. Masukkan isi ikan yang di kisar apabila cili benar-benar masak dan terbit minyak.
2. Gunakan belacan yang dibakar
-
0 kata-kata hebat !:
Post a Comment