Wednesday, May 16, 2018

Resipi Laksa Utara Guna Sardin Tin

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 10:19:00 AM

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus laksa kering
  • 1 tin besar sardin
  • 3 sudu besar belacan
  • 2 kuntum bunga kantan. dibelah 4
  • 1 ikat daun kesum
  • 3-4 keping asam keping
  • Garam, secukup rasa

Bahan untuk kisar halus:

  • 10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
  • 2 biji bawang besar (saiz sederhana)
  • 3 sudu besar belacan
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji cili padi (ikut citarasa)
  • sedikit air
  • Kisar asing : Sardin tin yang dibilas + sedikit air

Bahan untuk hiasan:

  • 5 biji telur, direbus
  • 2 biji bawang besar, hiris nipis
  • 1 batang timun, hiris nipis
  • Limau nipis, di potong
  • 1 ikat daun selom
  • cili padi, hiris nipis

Cara Penyediaan:

  1. Rendam laksa kering dan kemudian rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan.
  2. Tumis bahan kisar halus hingga cili berwarna gelap dan terbit minyak. Masukkan bungan kantan, daun kesum dan asam keping semasa menumis.
  3. Kisar sardin tin. Tanpa sos sardin. Seeloknya bilas sedikit ikan sardin tersebut sebelum dikisar.
  4. Kisar sardin tadi dengan air yang bersesuaian. Jangan terlalu banyak sehingga cair.
  5. Masukkan sardin kisar bersama tumisan
  6. Biarkan mendidih seketika
  7. Masukkan garam ; rebus lagi sehingga rasa bahan benar-benar sebati.
  8. Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan hiasan.

Tips :

1. Masukkan isi ikan yang di kisar apabila cili benar-benar masak dan terbit minyak.

2. Gunakan belacan yang dibakar



0 kata-kata hebat !:

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea