Wednesday, January 19, 2011

Kebaikan Derma Darah : Pitam : Merit 40

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 11:00:00 AM
Reactions: 
First sekali..maaf la sebab sudah lama tak cuci sawang dekat blog..sampai ade yang dah komplain terlalu banyak sesawang dekat sini..sory sangat2 ye..

Okeyla..taknak membebel panjang..kita terus masuk dekat kisah derma darah..
Takut jarum? Tak boleh tengok darah? Takut? Ngeri?

Ahh..ketepikan je semua tu..ingatla satu benda..darah kita sangat bermakna..cuba bayangkan kalau ahli keluarga kita eksiden dan mengalami komplikasi pendarahan yang teruk..dan di saat itu apa yang perlu untuk menyelamatkan nyawa itu adalah dengan menggantikan darah yang sudah kehilangan.Dan andai kata tetiba time tu..doktor cakap tak de darah yang sesuai untuk badan mangsa dan akhirnya mangsa meninggal hanya kerna kekurangan darah..mesti masa tu kita mula terfikir kan.., ‘’antara berjuta rakyat Malaysia ni..kenapa tak de seorang pun yang darah dia sesuai dengn darah mangsa..?’’ dan masa tu jugak mesti kita terfikir yang ‘‘xde orang derma darah ke?kempen banyak je..tapi tak kan tak dapat sambutan??’’
Oke..cuba lihat balik pada diri kita..kita pernah derma darah ke?pernah ke kita care tentang kempen derma darah..tak kan?selalu nya kita akan beralasan “alah,biarlah diorang yang derma..”,”untuk ape derma darah??penting ke??”,”tak nak derma darah..buat rugi darah aku je”..

Ny semua alasan yang biasa kita dengar..paling biasa : alasan takut jarum,takut darah dan sebagainya..takut jarum??npe sepanjang hidup ny korang xpernah disuntik ke??takut darah??korang tak pernah luka2 ke??fobia ke tengok luka korang tu?? tapi xpe..sy faham korang takut :)

Sebenarnya derma darah ny tak la sakit pun..Cuma rasa disuntik seperti biasa..dan waktu darah mengalir ke beg tu (waktu derma) kita tak rasa sedikit sakit pun..Cuma kita rasa penat lepas menderma..

Sebaiknya makan dulu sebelum derma..sebab kalau korang pergi menderma dengan dengan perut kosong dan kondisi yang tak cukup tidur memang korang berpotensi untuk pitam..
Sebut pasal pitam ny..nk selitkan jugak kisah sy menderma darah..hoho (sambil menyelam minum air)

Dekat ipta kitorang buat kempen derma darah anjuran JPP a.k.a Jabatan Perwakilan Pelajar selama tiga hari..hari pertama,majlis tu berlangsung dengan jayanya..tapi saya sikit pun tak terfikir nk menderma..lalu area menderma pun buat nampak tak nampak je..

Esoknya pulak..ade kawan ajak menderma..terus terfikir..betapa berguna darah yang didermakan untuk menyelamatkan insan2 yang sedang nyawa2 ikan..so dengan perasaan cuak+takut+nak tak nak..saya stared je kat kain rentang pink tu..otak masih lagi fikir..aku ny waras ke tetibe nak menderma..so hari tu berlalu dengan pelbagai persoalan yang tak terungkai..masih lagi tak dapat kate putus sama ada nk menderma atau tak..

Hari ketiga..entah kenapa banyak pulak time terluang pagi tu..lecture pulak xde..so tak tentu arah la kitorang tentang mane nak dituju..mungkin waktu tu la kot..hidayah turun kat sy suruh saya menderma..maka dengan muka takut+tak makan+tak cukup tido..saya pergi daftar untuk menderma..

Mulanya agak gerun bila akak nurse tu terang effect menderma kalau kondisi badan yang memang tak sesuai untuk menderma ..tapi terpandang pulak notis : penderma darah di berikan merit sebanyak 40 mata..

Wah..ini peluang keemasan..40 tu!!bukannya sikit..so terus tunjuk muka ala2 sihat kat akak nurse walaupun sebenarnya time tu muka memang dah agak pucat..sebab dalam minggu tu memang tdo lewat..paling awal pukul 3..

Akibat degil dan sifat berani mati serta semangat markah merit..akhirnya berjaya jugak menderma..tapiiii..selepas menderma tu..bermulalah kisah drama sebabak..haha
Sememangnya muka sudah pucat gila time tu..sampai akak nurse tak kasi bangun dan suruh baring selama 30min..wow..memang lama!!orang lain 5 min je..selepas 30min berlalu..sy cuba bangun..alangkah cerdik pandainya saya bila sekali lagi drama sebabak sy tak menjadi..badan saya menggigil!!dan..gelap..blur..dan..dengar akak tu cakap..’’dik baring dik..menggigil ny..rehat dulu..’’ dan tetibe syiling terus jadi bulat2..hehe..dan akak nurse datang tarik bantal dan letak kotak tinggi dekat kaki..pas2..tetibe ade orang dtg mnjenguk..slamber badak datang dgn muka caring n konon2 nk teman kan kite kat situ..tapi dy pun takut darah..pape pun dy da janji nk g derma darah sem dpan sme2..kita tgu dan lihat..wan,sy pgang jnji awak

Seterusnya??xnk cte..haha..malu!!
Moralnya..jangan pergi menderma bila keadaan anda lemah :D

6 kata-kata hebat !:

☆aDihAys☆ said...

dah try lbih 3 kali nk derma darah..
masa timbang berat pas..
bila pas uji darah mst xlpas..
darah xckup pekat..
everytime try tu la yg menyebab permohonan di tolak..
n finally..
dah give up..=(

IFA Athirah said...

sy pulak nk derma darah, tp dktor xbgi sy derma.huhu http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

NBLH said...

tingin nak derma darah. tapi tak pernah dapat pun

Kyra said...

: adi - ada ubat khas ubat darah cair..try next time :)

Kyra said...

: ifa -npe doktor tak kasi?

Kyra said...

:nblh - mai poly la u :P

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea