Monday, May 05, 2014

Stress Stabilizer

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 1:39:00 AM
Reactions: 





Assalamualaikum !

Apa itu stress stabilizer ? Sebelum menghuraikan seterusnya dan seterusnya, lets me expand more tentang apa itu stress.

Ohh ya, entry kali focus on how to overcome your stress, tips by me. * eceh

Untuk aku, stress dan penyelesaian ada 3.

tahap stress :

low stress - sesuatu yang boleh di-handle-kan dalam tempoh yang segera dan tidak melibatkan pihak lain. 
                   
moderate stress - sesuatu yang.. ya moderate.. mengikut kotak fikiran aku, stress tahap dua ini mungkin memakan masa paling kurang 2 hari untuk 'masalah' tersebut berada dengan gigihnya dalam minda anda dan ya.. akan turut mempengaruhi emosi anda.

high defenition stress - hambik kau. Istilah apa yang aku guna melambangkan high-nya stress tersebut. Dimana akan melibatkan sekumpulan manusia atau individu atau sorang dua. Dan sudah semestinya akan mengambil masa yang sangat lama untuk di-settle-kan atau untuk dilupakan.

itu tahap stress.

sekarang move to kesan stress :

1. bila stress, anda akan mengalami keadaan-keadaan seperti dibawah berdasarkan tahap stress anda.

yang pertama ya akak abang adik,

Anda akan makan tanpa henti dan magiknya seolah-olah perasaan kenyang itu tidak wujud. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case.

yang kedua ya abang adik akak

Anda akan hilang selera makan dan magiknya seolah-olah perasaan lapar itu tidak wujud. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case.

yang ketiga ya adik akak abang

Anda akan berasa sesuatu perasaan yang aneh dimana seolah-olah kesemua perasaan telah dicampur adukkan ! Dan anda tidak mampu nak terangkan apa sebenarnya perasaan anda seolah-olah tiada manusia pun yang wujud untuk memahami situasi anda. Dan kesannya mungkin anda akan mengalami stress pada tahap lain.

faham maksud saya ? I rest my case

dan ketiga-ketiga kesan ini pasti anda anda semua pernah alami bukan ?

apa yang aku lakukan ? atau mungkin sebagai perkongsian untuk dicuba bersama ? *aiceh sekali lagi

1. bila perasaan kenyang tu tak wujud, aku melantakkk je. Hilang pedulik apa orang kata. Sebab untuk itu saja yang boleh ringankan stress. So let it be. Takat gemuk boleh kurus balik............... pfftt

2. bila perasaan lapar tu tak wujud, aku minumm je. Hilang pedulik apa orang kata tentang kesedapan kesedapan makanan yang hanya lalu untuk dipandang bukan dijamah. So let it be. Boleh kurus balik ye dak ? hehehe

3. bila perasaan aneh tu wujud, aku lepak secret recipe sensoranggg je. Hilang pedulik apa orang kata forever alone ? yang penting one slice of cake with a cup of espresso. 

Aku pun tak tau kenapa tapi cara ketiga tu paling cepat cure aku punya tahap-tahap stress. maybe a cup of espresso and a slice of cake just cheer me up ? and yaa thats my stress stabilizer ! :)

dan ya, apa pun. Jangan lupa berdoa ye akak adik abang. Allah tempat kita meluahkan segalanya. :)



tahun lepas.. dann

tahun ini.. hmmm

ok. badan macam dipampampampampam. bukan sebab stress ye adik akak. ini sebab happy sangat.

pftt. gemuk.

motif letak gambar ?

suka gua punya hati !



1 kata-kata hebat !:

Puteri said...

akak nak join liebster award tu ke? akak nak jawab soalan saya tu pun boleh :) nanti saya baca :)btw, dah follow sini :D #537

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea