Wednesday, November 23, 2011

Masterchef : cabaran memasak tanpa air

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 2:16:00 PM
Reactions: 
assalamualaikum and happy wednesday.

cabaran untuk hari ni.cabaran masterchief : masak tanpa bekalan air.

tapi ni bukan masterchef yang kat astro tu.tapi ni masterchef kat rumah sendiri.
dem baru sekarang aku rasa susahnya nak masak bila insufficient air.and worst ada adik just goyang kaki main ps2 dan tunggu masa untuk makan.ciss.

well.aku mulakan 'percutian' aku kali ni dengan masak lunch.kesian pulak aku tengok.orang kat rumah ni hari-hari makan lauk beli.sampai dah muak.

so.menu hari ni.simple je.tapi oke abaikan
1.gulai ikan or u call it curry
2.ikan goreng
3.sayur kailan ikan masin
4.petai rebus
5.sambal belacan

simple je kan.tapi disebabkan insufficient air.aduh.dah macam stuck pulak kerja aku.apala yang diorg buat kat tangki depan tu agaknya kan.oh please abg/pakcik i need water.nak basuh ikannn

but then,aku just rileks,smile n buat je semua tu.macam orang dulu-dulu.angkut air dari toilet ke singki.then ulang lagi.dan ulang.dan seterusnya ulang lagi.

kena pulak time tu aku keep replaying lagu menuju wawasan by unic.pergh memang terbaik.lirik dia memang bagi semangat kat aku untuk teruskan misi masterchef.time tu pulak Seth msg aku,cakap orang dulu lagi teruk.masak pakai arang.lagi la kan.so disebabkan kata-kata tu,and lirik lagu tu.berjaya jugak aku siapkan semua.siap kemas dapur lagi oke ! hah spe cakap aku tak boleh buat ? boleh oke ! muahaha

untuk adik yang tengah hapy-hapy main ps2 tu,maaf la eh.kakak mu memerlukan tenaga kerja mu.alaa..no big deal sangat pun,mintak tolong potong bawang n tumbuk sambal belacan ja :D oke what dari suruh buat gulai kan ? hoho

last but not least.selamat menjamu selera ! :)

*dah nak habis masak baru air ada balik.then im keep smiling and thanks God :)


2 kata-kata hebat !:

monster comel said...

dugaan masa air takde. hehehe. ni da mandi ke belum?

Kyra said...

dahhhh :P

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea