Wednesday, May 23, 2012

POLITIK : Kau baca kau fikir

menulis seikhlas sejujurnya oleh Kyra Ismera at 3:15:00 PM
Reactions: 




Assalamualaikum and have a bless day people.

GIRLS GONE POLITICAL.Since yesterday,tak habis-habis topik debate diisukan kembali di Facebook.Perlu ke ? But nevermine,tu hak individu itu sendiri.

Terpanggil untuk meluahkan pendapat by my own tentang isu politik dan PTPTN. 

People who does know what POLITICS- REAL is but keep BUSYING talking about politics ;
  1. mereka cerdik,peka dengan persekitaran tapi mereka bukan peneliti yang baik.Simple,baru tengok berita,dengar khabar terus buat conclusion dengan buat status dekat fb ntah apa-apa.
  2. Mereka asyik nak menghentam/mengata ; example ; kenapa debate tu tak disiarkan di rtm dan rangkaian televisyen kerajaan ; sebab tengokla penaja tu siapa.awani kan? sinar kan ? itu swasta la people hoi ! its general ! so tak payah nak pertikai kenapa benda tu tak disiarkan. Berita LIVE bola yang ESPN tu ada kat tv 1 ke ? ada ? tak ada kan ..so kenapa tak nak tulis kat fb ; kenapa rangkaian media kerajaan tak siarkan ? sebab tu swasta kan ?
  3. mereka lebih suka baca gosip/main share-share info politik di fb yang tak tahu betul atau salah berbanding dengan baca PAPER dan tengok BERITA sendiri.
PTPTN issues ;
  1. fikirkan ; kau buat perkhidmatan pinjaman wang,kau kerja dari pagi sampai malam untuk dapat duit dan seterusnya bagi orang pinjam ; bila orang datang pinjam kau mintak sedikit upah untuk ganjaran kau bekerja dari pagi sampai malam ; tapi peminjam tak nak bayar ; hanya nak bayar apa yang dipinjam ; kau marah ; kau kata ; habis tu aku kerja untuk kau pinjam duit je la ? duit gaji aku ? ; lebih baik kau pinjam sedara kau saja ! - that is ptptn
  2. kau ada duit,bolehla kau bising itu ini ; tahun datang kau kahwin ada 6 anak ; tengok-tengok duit tak cukup nak tanggung anak kau study ; kau nak cekau mana ? ; saudara kau nak pinjamkan 10 k ? ; kau jangan kata kau nak ptptn sebab kau dah bising DULU cakap ptptn itu ini.
  3. kau rasa kau nak kau pinjam ; kau tak nak kau diam ; ramai lagi yang nak
  4. kau pinjam duit ptptn kau beli apa ? handphone ? motor ? yuran ? berapa je kau guna untuk study.selebihnya ? kau fikir sendiri
  5. kalau kau nak hapuskan PTPTN tu tak logik ; tapi logik kalau kau mintak kadar bunga itu diturunkan.
some other issues :
  1. tentang ank hilang ; kerajaan tak amik pot ; bukan main kau share kat fb ; kata macam-macam TAPI soal air telaga dicemari air kumbahan dekat Kelantan ada kau share ?
  2. kau kata RASUAH tu haram ; tapi ada segelintir yang DIBAYAR untuk keperhimpunan tu ada kau pertikaikan ? tu apa ? 
  3. kau fikirkan balik ; kau penuntu luar negara ; kau buat BERSIH di MEKAH sampai pihak MEKAH sekat orang Malaysia nak UMRAH ; itu apa ? kau tau kau dah berdosa sebab kerana kau,umat ISLAM tak boleh buat amal ibadah.  : dan kau tanggung dosa itu sendiri
aku tak masuk mana-mana pihak.BN salah BN betul sama jugak dengan pembangkang.dan ini pendapat aku.
kau fikirlah balik.

lain kali jangan cucuk aku suruh buat entry tentang politik sebab
inilah hasilnya.

0 kata-kata hebat !:

 

KYRA ISMERA Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea