okeh..ini resipi orang utara + orang pahang..gempak tak??haha
1.bancuh tepung macam biasa..cuma bancuh tepung dengan air sejuk..baru nanti cucur tu ranggup..dan tak terlalu kental..
2.letak planta sikit kat dalam bancuhan tepung..baru cucur tu tak serap minyak waktu menggoreng...
3.jangan letak kunyit terlalu banyak..sikit je..jangan sampai tak nampak warna tepung..sebab nanti warna cucur bila garing sangat menyelerakan..yummy!
4.pastikan minyak betul-betul panas, baru boleh mula menggoreng
5.pastikan kuantiti minyak cukup..jangan terlalu banyak atau terlalu sikit..
6.waktu menggoreng tu..jangan biarkan cucur tu..sentiasa alihkan cucur @sentiasa goreng..jangan berhenti.Kebanyakkan kita goreng..then biar lama baru kalih kan?jangan buat macam tu..kena sentiasa goreng..
7.jangan perlahankan api..biar api kuat(make sure jangan lalai)..kalau api perlahan..cucur tak sedap..akan serap minyak..
Erm..rasanya dah cukup kot 7 petua ni..selamat mencuba!!gerenti sedap punyalahh!!
2 kata-kata hebat !:
tolong buatkan blh? :D
ngee..boleh..:)
Post a Comment